EÚ nechystá pomoc Írsku, tvrdí nemecký rezort financií

Hovorkyňa nemeckého ministerstva financií vyhlásila, že Dublin nepožiadal o pomoc z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a vyjadrila presvedčenie, že úspešne zrealizuje opatrenia na konsolidáciu rozpočtu.

Správa, podľa ktorej krajiny Európskej únie skúmajú, či Írsko potrebuje financie z mechanizmu známeho ako Európsky fond finančnej stability (EFSF), je nepravdivá. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa nemeckého ministerstva financií. „Je to úplný nezmysel,“ konštatovala. „Írsko nepožiadalo EFSF o pomoc a sme presvedčení, že úspešne zrealizuje opatrenia na konsolidáciu rozpočtu,“ dodala.

Írske náklady na požičiavanie vo štvrtok dosiahli nové rekordné maximum a šéf Európskej komisie José Manuel Barroso signalizoval, že EÚ je pripravená konať, ak pokorený bývalý „keltský tiger“ o pomoc požiada. Denník Handelsblatt s odvolaním sa na nemecký vládny zdroj uviedol, že pomoc Dublinu by sa v prípade nutnosti mohla spustiť veľmi rýchlo. Írska vláda sa snaží dokázať, že na to, aby zredukovala deficit rozpočtu, ktorý je najvyšší v Európe, nepotrebuje pomoc v gréckom štýle. Trhy sú však skeptické v súvislosti s tým, či škrty v štátnom rozpočte Dublin dokáže presadiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy