HDP Estónska v 3. štvrťroku vzrástol o 4,7 %

Tallinn 11. novembra (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) Estónska, ktoré minulý rok zápasilo s druhou najhoršou recesiou v rámci Európskej únie, sa v 3. kvartáli 2010 zvýšil viac, ako sa čakalo, a to medziročne o 4,7 %. To bol najväčší prírastok HDP od 4. štvrťroku 2007. Motorom estónskej ekonomiky sa stala priemyselná výroba a export.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že výkon hospodárstva pobaltského štát, ktorý sa 1. januára 2011 stane novým členom eurozóny, stúpne za tri mesiace do konca septembra medziročne o 4 % po tom, ako sa v 3. štvrťroku 2010 zvýšil o 3,1 %.
V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom však HDP Estónska po očistení od sezónnych vplyvov v období júl-september vzrástol len o 0,5 %, pričom v 2. štvrťroku sa zvýšil o 1,9 %.
Estónska ekonomika profituje najmä z oživenia dopytu po svojej elektronike a strojoch na kľúčových škandinávskych trhoch. Vývoz z krajiny v septembri vzrástol medziročne o 40 %, čo bol najväčší skok za takmer dva roky.
Centrálna banka odhaduje, že za celý tento rok sa výkon estónskej ekonomiky zvýši o 2,5 % a na budúci rok sa tempo jej rastu zrýchli na 4,2 %. Na ilustráciu vlani sa HDP Estónska znížil o 13,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy