Čistý zisk Slovnaftu za 9 mesiacov sa medziročne zvýšil o 6 % na 7,302 miliardy

Bratislava 14. novembra (TASR) – Čistý zisk spoločnosti Slovnaft za prvých 9 mesiacov tohto roka vzrástol medziročne o 6 % na 7,302 miliardy Sk. Prevádzkový zisk rafinérie dosiahol 8,728 miliardy Sk, čo predstavuje medziročný nárast o 5 %.

Vďaka prevádzkovej spoľahlivosti Slovnaft dokázal zvýšiť výrobu a predaj o 3,4 miliardy Sk, pričom len predaj motorových palív vzrástol za prvých 9 mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka o 12 %.

"Spoločnosť zvýšila v uvedenom období predaj rafinérskych výrobkov na zahraničných trhoch takmer o 10 %, pričom tržby vzrástli o vyše 29 %," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Oszkár Világi.

Zvýšil sa aj domáci predaj rafinérskych výrobkov, a to takmer o 14,8 % v objemovom vyjadrení. Celkové tržby z predaja rafinérskych výrobkov medziročne vzrástli o 34,6 % na 68,658 miliardy Sk s približne 80-% podielom exportu na uvedenom objeme.

Nerástol však len predaj rafinérskych výrobkov, ale aj plastov. Za prvých 9 mesiacov tohto roka Slovnaft zvýšil objem predaja polymérov o 34 % na 290 kt, predovšetkým vďaka nedávnym investíciám do rozšírenia kapacity na výrobu polypropylénu.

Spoločnosť spracovala za prvých 9 mesiacov 2006 o 391,5 kt viac ropy ako rok predtým. Výroba automobilového benzínu bola medziročne vyššia o 17,8 kt a produkcia motorovej nafty o 254 kt. Slovnaft vyrábal výlučne motorovú naftu s nízkym obsahom síry, z čoho takmer 30 % predstavovala motorová nafta s prídavkom MERO, informovala hovorkyňa a. s. Slovnaft Hana Šimková.

Súvisiace články

Aktuálne správy