ECB nepredpokladá, že v eurozóne dôjde k silnému poklesu inflácie

Frankfurt nad Mohanom 6. marca (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) očakáva v tomto roku silný rast inflácie. Tento vývoj bude súvisieť s vysokými cenami energie a potravín. Priemerná ročná miera inflácie v eurozóne by mala byť v tomto roku 2,9 % a nie 2,5 %, ako sa predpokladalo doteraz. Tieto údaje uviedol dnes prezident ECB Jean-Claude Trichet po rokovaní vedenia banky, ktoré rozhodlo ponechať základnú úrokovú sadzbu na súčasnej úrovni 4 %. Na budúci rok bude inflácia v eurozóne 2,1 %, kým doteraz sa kalkulovalo s jej úrovňou 1,8 %.

ECB by mala svojou menou politikou dosiahnuť taký stav, aby spotrebiteľské ceny nerástli ročne o viac ako o 2 %.

Centrálna banka eurozóny súčasne znížila aj prognózu rastu ekonomiky 15-členného spoločenstva. Jeho hrubý domáci produkt by mal vzrásť v tomto roku o 1,7 %, čo je o 0,3 percentuálneho bodu menej, než znela februárová predpoveď. Na budúci rok by malo spoločenstvo dosiahnuť ekonomický vzostup 1,8 % a nie 2,1 %, ako sa uvádzalo predtým.

Podľa analytikov by mala základná úroková sadzba ECB klesnúť, aby peniaze pre podniky a spotrebiteľov zlacneli, čím by sa vytvorili podmienky na vzostup spotreby a oživenie konjunktúry.

V januári a februári bola inflácia v eurozóne na rekordnej úrovni 3,2 %. Trichet však v tejto súvislosti povedal, že hospodárske základy eurozóny sú zdravé, ale neistotou zostáva nepokojná a neprehľadná situácia na finančných trhoch. Trichet povedal, že rada guvernérov ECB bude – tak ako v minulosti – pokladať za svoju prvoradú úlohu boj proti inflácii.

Trichet povedal, že na dnešnom rokovaní sa nehovorilo ani o zvýšení, ani o znížení základnej úrokovej sadzby. Vedenie ECB je presvedčené, že zachovanie súčasnej menovej politiky povedie v strednodobom horizonte k dosiahnutiu nízkej miery inflácie.

Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy