Ruská ekonomika vlani vzrástla o 6,9 % a tento rok prudko rastú investície

Moskva 7. marca (TASR) – Ruská ekonomika dosiahla vlani prírastok 6,9 % a tento rok začali do nej prúdiť miliardy rubľov investícií. Ruské ministerstvo hospodárskeho rozvoja informovalo, že v januári bol objem investícií do národného hospodárstva o 23 % vyšší než v prvom mesiaci vlaňajška.

Tempo hospodárskeho rastu sa v januári 2007 zvýšilo na 7,2 %, kým v januári 2006 v porovnaní s januárom 2005 bol prírastok 5,6 %. Inflácia bola v januári tohto roku oproti decembru vyššia o 1,7 %, kým pred rokom dosiahol jej medzimesačný rast v januári 2,4 %.

Zrýchlenie hospodárskeho rastu Ruska súvisí s investíciami do stavebníctva, obchodu a spracovateľských odvetví.

Motorom rastu Ruska sa stal domáci dopyt. Spotrebiteľský dopyt bol v januári o 13,1 % vyšší než v rovnakom mesiaci vlaňajška. V januári 2006 bol v porovnaní s januárom 2005 tento prírastok len necelých 6 %. Mzdy boli v januári 2007 reálne vyššie o 17 %, kým pred rokom boli vyššie oproti januáru 2005 len o 10 %.

Podľa prognózy ministerstva v dôsledku rastu domácej spotreby a zvyšovania investícií do svojho hospodárstva budú rozhodujúcimi faktormi rozvoja ruskej ekonomiky, a jej výsledky budú čoraz menej závisieť na exporte produkcie.

Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.

Súvisiace články

Aktuálne správy