Ťažba ropy v Česku klesá

Praha 18. augusta (TASR) – Ťažba ropy na juhu Moravy už niekoľko rokov po sebe klesá, medziročne zhruba o 40.000 kubických metrov, čo predstavuje asi 15 % z celkovej ťažby. Napriek tomu Moravské naftové doly (MND), ktoré patria do impéria miliardára Karla Komáreka, vlani zaznamenali rast tržieb na rekordných 4,3 miliardy Kč (166,76 milióna eur). Uviedol to denník Mladá fronta Dnes s odvolaním sa na čísla z výročnej správy, ktoré im potvrdil hovorca Komárekovej skupiny KKCG Dan Plovajko.
Hlavnou príčinou rastu tržieb bolo predovšetkým zdraženie zemného plynu a ropy, ktoré vlani o tomto čase dosahovali historicky najvyššie ceny. Firma tak mala dobré výsledky aj napriek tomu, že vyťažila menej surovín.
"V roku 2008 pokračoval očakávaný pokles ťažby ropy a predpokladáme, že tento trend sa udrží aj tento rok," skonštatovalo predstavenstvo firmy vo výročnej správe.
Českú ropu sa pritom nedarí nahrádzať novými ložiskami. MND pokračuje v prieskumoch a jej vedenie zatiaľ nestráca optimizmus. Podľa Plovajka je firma pripravená investovať do prieskumu viac ako 600 miliónov Kč. Na južnej Morave sa má uskutočniť celkovo sedem prieskumných vrtov. MND spoločne s ďalšími partnermi realizuje prieskumné práce aj v zahraničí: v Pakistane, Jemene, Rumunsku a Nemecku.
"Počítame s rozširovaním ťažby. Ak sa nám podarí uskutočniť aspoň časť projektov, ktoré pripravujeme, budeme mať hospodárske výsledky dokonca lepšie ako vlani," tvrdí predseda predstavenstva MND Miroslav Jestřabík. Ale nebude jednoduché dosiahnuť tento cieľ. Ceny ropy sú v porovnaní s vlaňajškom o polovicu nižšie. A spolu s nimi klesli aj ceny zemného plynu, ktorý MND vo veľkom dodáva na domáci trh.
Práve zemný plyn je druhá oblasť, do ktorej MND vo veľkom investuje. Najmä do jeho uskladnenia v podzemných zásobníkoch. "Plánujeme zvýšiť kapacitu v podzemnom zásobníku v Uhřiciach minimálne o polovicu," uviedol Plovajko s tým, že na projekte za miliardy korún by sa mala podieľať aj Európska únia.
Komárek sa už štyri roky sporí o 100-% vlastníctvo MND s ďalšími dvoma akcionármi: firmami SPP a E.ON Ruhrgas. Spor by mal byť ukončený tento rok, ani jedna strana však nechce jeho výsledok zatiaľ komentovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy