Najsilnejšie slovenské weby v celkovo slabšom novembri prevažne strácali

V novembri viac ako 90 kľúčových domén slovenského internetu zapojených do merania IABmonitor vygenerovalo celkovo 4,13 milióna unikátnych používateľov a 1,76 miliardy zobrazení stránok. Z pohľadu unikátnych návštevníkov tak išlo o šiesty najslabší mesiac v tomto roku a z pohľadu zobrazení stránok dokonca o vôbec najslabší.

Po hektickom októbri, kedy slovenské médiá vo veľkom informovali najmä o komunálnych voľbách a, žiaľ, aj o dvoch tragických udalostiach z Bratislavy, sa situácia na slovenskom internete v novembri upokojila. Najväčšie slovenské weby zahrnuté do merania návštevnosti IABmonitor zväčša vykazovali pokles unikátnych používateľov.

Kopírovali tak celý segment webov zapojených do merania. V novembri totiž viac ako 90 kľúčových domén slovenského internetu vygenerovalo celkovo 4,13 milióna unikátnych používateľov a 1,76 miliardy zobrazení stránok. Z pohľadu unikátnych návštevníkov tak išlo o šiesty najslabší mesiac v tomto roku a z pohľadu zobrazení stránok dokonca o vôbec najslabší. Medziročne to zase znamenalo prepad počtu používateľov až o vyše 8 % a zobrazení stránok o viac ako 22 %.

Tento celkový obraz v novembri narušil iba cenový porovnávač heureka.sk, ktorý vďaka predvianočnému boomu vystrelil nahor a premiešal poradie top slovenských webov.

Prvá trojka webov s výmenou na čele

Najnavštevovanejším slovenským webom boli v novembri aktuality.sk, ktorým počet unikátnych používateľov oproti októbru dokonca mierne stúpol o 3,4 % na 2,66 milióna. V porovnaní s októbrom si tak vymenili poradie s druhým webom sme.sk, ktorý naopak medzimesačne vykázal pokles o 3,6 % na 2,52 milióna unikátnych používateľov a zároveň medzimesačný pokles zobrazení stránok o takmer tretinu.

Prvú trojku uzatváral web zoznam.sk s minimálnym medzimesačným poklesom o 0,7 % na 2,5 milióna reálnych používateľov. Napriek celkovému novembrovému poklesu návštevnosti slovenských webov si tak udržal svoju tretiu pozíciu v rebríčku a aj čísla z októbra. Zároveň bol z prvej pätnástky webov jedným iba z troch, ktoré v novembri vykázali nárast počtu zobrazených stránok.

Skokanom mesiaca bol však spomínaný porovnávač cien heureka.sk, ktorý posledný mesiac pred Vianocami zaznamenal viac ako 2,1 milióna reálnych používateľov pri medzimesačnom náraste o takmer 18 % a viac ako tretinový rast počtu zobrazených stránok. Medzi najväčšími slovenskými webmi sa tak posunul oproti októbru o šesť priečok nahor na piate miesto.

Naopak, najvýraznejší medzimesačný pokles unikátnych návštevníkov z prvej pätnástky v novembri zaznamenali dobrenoviny.sk o takmer 7 % na 2,04 milióna, čo zároveň znamenalo posun v rebríčku top slovenských webov o jednu priečku nadol na 8. miesto.

Výmena aj medzi top prevádzkovateľmi

Z pohľadu prevádzkovateľov slovenských webov rovnako ako pri samotných doménach v novembri nastala výmena medzi prvou a druhou pozíciou. Do čela sa v jedenástom mesiaci podľa počtu unikátnych návštevníkov opäť dostal Ringier Slovakia (aktuality.sk) s medzimesačným nárastom o 3 % na 3,05 milióna používateľov.

Z prvého miesta na druhé sa zase zosunul News And Media Holding (pluska.sk), ktorý vykázal mierny pokles unikátnych používateľov o 0,9 % na 2,93 milióna. Prvú trojku uzatváral Zoznam (zoznam.sk, topky.sk) s poklesom počtu návštevníkov o 2,6 % na 2,72 milióna.

Do prvej desiatky prevádzkovateľov sa po spomínanom náraste dostal prevádzkovateľ Heureka shopping (heureka.sk), ktorý zaznamenal zvýšenie počtu unikátnych používateľov až o 17,6 % na 2,11 milióna. Vo finále sa tak posunul o 4 priečky nahor na novembrové 9. miesto medzi top prevádzkovateľmi slovenských webov.

IABmonitor je meraním návštevnosti reklamných internetových médií. Projekt bol oficiálne spustený v januári 2007. Zadávateľom výskumu je IAB Slovakia a realizátorom projektu je spoločnosť Gemius Slovakia. Do merania je v súčasnosti zapojených viac ako 90 slovenských domén.

Poznámka: Prevádzkovateľom webu oPeniazoch.sk je spoločnosť Zoznam.

Viac o téme: IABmonitor , médiá , návštevnosť webu , zoznam.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy