Päťtýždňové maximum: Porážka Wildersa pomohla euru

, ČTK;CNBC Foto: SITA/AP

Euro sa voči doláru vyšplhalo na päťtýždňové maximum 1,0746 dolára. Jednotnú európsku menu podporilo víťazstvo premiéra Marka Rutteho v holandských parlamentných voľbách, ktoré zmiernilo obavy z odchodu krajiny z Európskej únie.

Holandskému politickému establišmentu sa podarilo udržať si svoju pozíciu v pomaly najsledovanejších voľbách Európy. Prieskumy počas volieb už poukázali na víťazstvo, hoci nie s veľkým náskokom, pre konzervatívcov Marka Rutteho, populizmus Geerta Wildersa a jeho Strany pre slobodu (PVV) dostal po nose. Získali menší počet hlasov, než sa očakávalo.

Účasť bola prekvapujúca, až 82 percent voličov, čo je najvyššie číslo za viac ako 30 rokov. To je skvelý údaj pre demokraciu. Má porazenie Wildersa poukazovať na návrat hlavného prúdu politiky a úspešné ťaženie proti populizmu? Je ťažké predpovedať, či to podobne dopadne aj inde, najmä vo Francúzsku. Holandská politická scéna je značne rozdrobená a pri relatívnom bohatstve krajiny nečelí rovnakým sociálnym tlakom.

"Rast eura bol prvotnou reakciou na výsledky holandských volieb," uviedol analytik Masafumi Jamamoto z maklérskej spoločnosti Mizuho Securities. Ďalší vývoj bude podľa neho závisieť od toho, ako výsledok holandských volieb ovplyvní blížiace sa prezidentské voľby vo Francúzsku, napríklad či zníži podporu kandidátky krajnej pravice Marine Le Penovej, ktorá navrhuje okrem iného odchod Francúzska z eurozóny a usporiadanie referenda o členstvo krajiny v Európskej únii.

Stredajšie parlamentné voľby v Holandsku jasne vyhrala Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Rutteho. Na druhom mieste skončila nacionalistická Strana pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa, ktorá za VVD oproti očakávaniam výrazne zaostala. V priebehu dňa by mali byť zverejnené výsledky parlamentných volieb, po sčítaní vyše 90-percent hlasov je jasné, že extrémisti Gerda Widlersa získali v 150-člennom parlamente len okolo 20 miest a utrpeli nečakane hladkú porážku od liberálov predsedu vlády Marka Rutteho, ktorý by mohol obsadiť vyše 30 miest.

K rastu eura voči doláru prispela aj skutočnosť, že americká centrálna banka po zasadnutí menového výboru nenaznačila, že by sa chystala zrýchliť tempo zvyšovania úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy