Maloobchodné tržby v eurozóne v januári klesli o 0,1 %

Maloobchodné tržby v eurozóne sa v januári 2017 na sezónne upravenej báze medzimesačne znížili o 0,1 % a v Európskej únii (EÚ) vzrástli o 0,1 %, odhaduje európsky štatistický úrad Eurostat. V decembri 2016 tržby v eurozóne klesli o 0,5 % a v EÚ o 1 %.
V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v eurozóne na kalendárne upravenej báze stúpli o 1,2 % a v celej únii o 1,5 %.
Hlavnou príčinou 0,1-% medzimesačného poklesu tržieb v eurozóne bolo v januári 0,2-% zníženie tržieb z predaja nepotravinových produktov a 0,1-% zníženie tržieb z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov. Tržby z predaja motorových palív sa naopak zvýšili o 0,8 %.
V celej EÚ tržby z predaja motorových palív medzimesačne stúpli o 0,7 % a tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov rovnako ako nepotravinových výrobkov stagnovali.
Spomedzi členských štátov EÚ maloobchodné tržby medzimesačne klesli v Nemecku a Francúzsku (v oboch krajinách po -0,8 %), Belgicku (-0,6 %) rovnako ako v Británii (-0,4 %). Naopak, najprudšie sa maloobchodné tržby zvýšili vo Fínsku (+4,4 %), Poľsku (+4,1 %) a Slovinsku (+3,2 %). Na Slovensku maloobchodné tržby stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy