Najskôr bývanie a hotovosť, až potom môže byť reč o svadbe

, businessinsider Foto: TASR/AP

Ideálna nevesta čínskeho mládenca je mladá a krásna, má svetlú pleť, nie je ani vychudnutá, ani bacuľatá, a najlepšie ak má vysokoškolský diplom. Povedať si "áno" pred oltárom ale v Číne predstavuje veľmi nákladnú záležitosť.

Vysoké ceny za ruku nevesty si pýtajú predovšetkým od ženíchov na severe krajiny, kde suma vynaložená za svadobný dar vzrástla v posledných štyroch rokoch až dvadsaťnásobne. Zásnubný dary majú v čínskej svadobnej kultúre pevnú tradíciu. Vďaka nim si ženích môže zaistiť priazeň u rodiny budúcej ženy.

Suma, ktorú musí ženích v Pekingu darovať rodičom nastávajúcej, sa pohybuje okolo 200 tisíc jüanov (v prepočte asi 27 490 eur). Tým ale výdavky pre svatbychtivých Číňanov nekončia. Spolu s finančnou hotovosťou musí mladý muž zakúpiť pre nastávajúcu aj spoločné bývanie.

Pred štyrmi rokmi musel ženích pred budúcu svokru a svokra položiť spolu s ďalšími darmi len 10-tisíc jüanov (takmer 1375 eur) v hotovosti. Za zvyšujúcimi sa cenami stojí predovšetkým kontrola čínskej populácie, v ktorej sú tradične preferovaní synovia ako dcéry, čo vedie až k demografickej nestabilite. Menšina ženského pohlavia v posledných rokoch zapríčinila vyššie náklady pre ženícha za zásnubné dary.

Vysoké výdavky najviac pociťujú obyvatelia na severe krajiny, predovšetkým v provinciách okolo Pekingu. V meste Pao-ting v provincii Che-pej musí navyše ženích darovať bankovky rôznych nominálnych hodnôt a farieb. Podľa tradície tak zaistí nielen pestrú svadbu, ale aj bohaté manželstvo. Konečná suma by nemala byť nižšia ako 150 tisíc jenov, teda v prepočte viac ako 20 600 eur.

Štúdia tiež ukázala, že cena zásnubných darov v Šanghaji sa v posledných štyroch rokoch stabilizovali. Obyvatelia Jing-te, mesta v provincii Kuang-tung, dokonca za posledných 35 rokov evidujú 90 percentný pokles cien svadobných darov. Novomanžel tu rodine svojej nastávajúcej platí menej ako 20 tisíc jenov (približne 2750 eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy