Od hluku kamiónov má pomôcť úprava cesty, obchvat posúdi štúdia

Obci Dvorianky v trebišovskom okrese, ktorú trápi nadmerný hluk od prechádzajúcich kamiónov, má tento rok pomôcť úprava tamojšej cesty I. triedy. V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby "I/79 Dvorianky riešenie bezpečnosti".

"Po jeho ukončení a podpise zmluvy so zhotoviteľom Slovenská správa ciest plánuje zrealizovať v roku 2017 prvú etapu tejto stavby, to znamená nový prvok upokojenia dopravy pred vstupom do obce v smere od Hriadok," uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR Karolína Ducká.

Stavba sa mala realizovať už vlani, podľa rezortu dopravy došlo k posunu termínu z dôvodu dlhšej projektovej prípravy a procesu verejného obstarávania. "Cieľom stavby je vybudovanie stredného deliaceho ostrovčeka s vybočením jazdných pruhov, úprava priľahlého úseku cesty z dôvodu spomalenia dopravného prúdu pred vjazdom do zastavaného územia obce, ktorý má zabezpečiť homogenizáciu dopravného prúdu, a tým predpokladáme zníženie hlukovej záťaže z cestnej dopravy v obci Dvorianky," vysvetlila Ducká.

Cesta I. triedy vedie v obci cez Hlavnú ulicu s rodinnými domami, rýchlosť je obmedzená na 50 km/h a v smere od Vranova nad Topľou na 40 km/h, čo však vodiči kamiónov na trase medzi Poľskom a Ukrajinou často nedodržujú. Obyvatelia blízkych rodinných domov sa sťažujú na celodenný hluk, vibrácie i škodlivé emisie.

Riešením je vybudovanie obchvatu obce. V súčasnosti sa realizuje štúdia realizovateľnosti cestného ťahu I/79 Vranov nad Topľou – štátna hranica SR/Ukrajina, ktorého súčasťou je aj posúdenie úseku cesty v obci Dvorianky. Podľa rezortu dopravy bude dodaná v prvom polroku 2017. "Vypracovaná štúdia realizovateľnosti poslúži ako podklad a v prípade, že jej výsledky potvrdia opodstatnenosť výstavby obchvatu obce Dvorianky do roku 2021, bude sa pokračovať v procese predprojektovej prípravy a investičného zámeru vybudovania obchvatu obce Dvorianky," avizovala Ducká.

Ak sa bude dodržiavať maximálna povolená rýchlosť, ktorú kontroluje Policajný zbor a vybuduje sa obchvat, hluk v obci sa podľa rezortu dopravy zníži.

Podľa polície dopravnú situáciu v Dvoriankach z pohľadu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a dopravnej nehodovosti aktuálne nie je možné posudzovať ako zlú, keďže v roku 2016 v danom úseku nedošlo k žiadnej dopravnej nehode ani škodovej udalosti. Z úrovne okresu vykonávajú dohľad hliadky dopravnej a poriadkovej polície.

"Aj napriek nie zlej dopravno-bezpečnostnej situácii v obci Dvorianky v porovnaní s ostatnými časťami okresu sa výkon služby v dohľade nad cestnou premávkou vykonáva vo zvýšenej miere denne v rozsahu minimálne dve hodiny. Uvedené však nie je možné vykonávať nepretržite na úkor iných, z pohľadu cestnej premávky nebezpečnejších úsekov," uviedol pre TASR košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Súvisiace články

Aktuálne správy