Inflácia v Grécku v januári zrýchlila

Harmonizovaná miera inflácie v Grécku aj v januári vzrástla, už druhý mesiac po sebe a na najvyššiu úroveň za takmer päť rokov. Oznámil to dnes helénsky štatistický úrad Elstat.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Grécka v januári zvýšil o 1,5 %. To je výrazné zrýchlenie po jeho 0,3-% náraste v decembri a najvyššia hodnota HICP od apríla 2012, keď tiež dosiahol 1,5 %.
Štatistiky tiež ukázali, že ceny dopravy v Grécku v januári stúpli medziročne o 5,5 % a ceny bývania sa zvýšili o 3,7 %. Ceny oblečenia a obuvi pritom klesli o 2,7 %.
V medzimesačnom porovnaní sa grécky harmonizovaný index spotrebiteľských cien v januári znížil o 0,5 %, čo je zmena oproti decembru, keď vzrástol o 0,4 %.
Grécky národný index spotrebiteľských cien v januári stúpol medziročne o 1,2 %, najviac od marca 2013 po decembrovej stagnácii. A medzimesačne ceny tovarov a služieb v januári klesli o 0,8 %, zatiaľ čo v decembri sa zvýšili o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy