Nepochopili sme? Ľudia nízke úrokové sadzby nevyužívajú na zbavenie sa dlhu

, Bloomberg Foto: thinkstock

V období rekordne nízkych úrokových sadzieb, Európania nikdy nemali lepšiu príležitosť vyriešiť svoj problém s dlhom a stihnúť to ešte pred tým, ako sa menovopolitický vplyv obráti. Problém je v tom, že túto možnosť nevyužívajú.

Takmer dve tretiny ľudí v regióne sa doteraz chopilo šance vziať si nový úver, využiť refinancovanie alebo splatenie existujúceho dlhu pri nižších výpožičných nákladoch, znížiť splátky, alebo použiť úspory na splácanie dlhov. Vyplýva to z prieskumu ING zverejneného v stredu.

Ale len 11 percent z týchto Európanov, sa rozhodlo sporiť menej kvôli nízkym úrokovým sadzbám a využiť hotovosť na splatenie úveru, a len osem percent splatilo časť svojej hypotéky.

Tieto skutočnosti sú známkou toho, že spotrebitelia môžu byť zaskočení, ak sa nakoniec sadzby začnú dvíhať. Európska centrálna banka rozšírila svoj program kvantitatívneho uvoľňovania aj Bank of England predpokladá, že zachová svoj benchmark na rekordných 0,25 percenta najmenej ďalšie dva roky. Avšak rastúce inflačné tlaky môžu znamenať, že uvoľnená menová politika sa už blíži ku koncu.

"Vzhľadom na to, že 50 percent ľudí v Európe má dlh, mohli by viac využívať nízke sadzby vo svoj prospech," napísali analytici banky pod vedením ekonóma Iana Brighta. "Zníženie dlhu umožňuje väčšiu flexibilitu, pokiaľ dôjde k neočakávaným nákladom, alebo ak ostatné náklady stúpnu".

V správe ING naznačuje, že ani po ôsmich rokoch po finančnej kríze, nie sú mnohí ľudia stále pripravení na finančný šok, ako je napríklad strata zamestnania. V Európe, takmer tretina respondentov nemá žiadne úspory. Z tých, ktorí nejaké majú, 36 percent by nedokázalo utiahnuť náklady na domácnosť ani tri mesiace.

Prieskum zistil, že viac ako štvrtina Európanov má pôžičky, aj keď majú úspory, ktorými by mohli splatiť aspoň časť toho, čo dlhujú. Prieskumu sa zúčastnilo takmer 15 000 ľudí v 13 európskych krajinách. Pre porovnanie, v USA je 16 percent a v Austrálii 23 percent domácností bez akýchkoľvek úspor. Európsky priemer je 29 percent. 

Súvisiace články

Aktuálne správy