Fed bude v najbližších rokoch pokračovať v postupnom zvyšovaní sadzieb

Americká centrálna banka (Fed) bude v najbližších rokoch pokračovať v postupnom zvyšovaní úrokových sadzieb, aby umožnila tvorbu pracovných miest a obmedzila infláciu, uviedla v stredu (18. 1.) šéfka Fedu Janet Yellenová.
„Ekonomika sa blíži k plnej zamestnanosti a inflácia smeruje k nášmu cieľu,“ uviedla Yellenová vo svojom prejave v San Franciscu. „Keďže ekonomika sa blíži splneniu našich cieľov, je pochopiteľné, že postupne budeme znižovať monetárnu podporu.“
Fed za uplynulých 13 mesiacov zvýšil svoj kľúčový úrok dvakrát, keďže ich predtým od finančnej krízy z roku 2008 držal na nulovej úrovni sedem rokov.
Miera nezamestnanosti v USA predstavuje 4,7 %. Nachádza sa teda v blízkosti 9-ročného minima. Počas uplynulých siedmych rokov sa vytvorilo 15,5 milióna nových pracovných miest.
Tempo rastu spotrebiteľských cien dlhodobo zostáva pod inflačným cieľom Fedu. Spotrebiteľské ceny však v decembri stúpli piaty mesiac po sebe. Na sezónne upravenej báze sa zvýšili o 0,3 %. Za uplynulých 12 mesiacov index spotrebiteľských cien vzrástol o 2,1 %.
Jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú kolísavé ceny energií a potravín, v decembri stúpol o 0,2 %. Medziročne sa zvýšil o 2,2 %.
Decembrové zvýšenie úrokových sadzieb podľa Yellenovej znamenalo potvrdenie významného pokroku v ekonomike a je odrazom dôvery Fedu, že ekonomika bude pokračovať v pozitívnom trende. Kľúčový úrok vzrástol o 0,25 percentuálneho bodu a aktuálne sa nachádza v pásme 0,5 % Až 0,75 %.
Kedy bude menový výbor FOMC pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, „bude závisieť od vývoja ekonomiky v najbližších mesiacoch,“ povedala Yellenová. Podľa nej postupné sprísňovanie menovej politiky v súčasnosti môže zabrániť rýchlejšiemu a ekonomicky bolestivejšiemu nárastu úrokov v budúcnosti v situácii vysokej inflácie.
Očakáva sa, že na konci tohto desaťročia by sa kľúčový úrok v USA mohol dostať na 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy