Svet podľa Stiglitza čakajú problémy: Všetko, čo Trump robí, je nenormálne

, Neue Zürcher Zeitung;ČTK Foto: SITA/AP

Nastupujúci americký prezident Donald Trump ničí povojnový medzinárodný poriadok, nectí právne normy a nerozumie jednoduchým ekonomickým ani politickým zásadám. S novou hlavou štátu sa í USA a s nimi celý svet dostali pred vážne problémy. Povedal to americký ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny Joseph Stiglitz, ktorého počas návštevy vo Švajčiarsku vyspovedal denník Neue Zürcher Zeitung.

"Nič, čo robí Trump, nie je normálne. Robí a hovorí neslýchané veci. Ak nechá riadiť svoje (podnikateľské) impérium svojimi synmi, stále ho vlastní. Tým porušuje americkú ústavu," vyhlásil nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 2001.

"Čína by sa najskôr obrátila na súdy. Boli by sme v komickej situácii, keď sa za právny štát zrazu zasadzuje Čína, a nie USA," uviedol o Trumpom spomínanom možnom zavedení ciel na čínsky dovoz.

"Povojnový poriadok doteraz nefungoval zle. Pretože sme sa navzájom viac menej rešpektovali. Trump to ničí," poznamenal bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky.

"Biely dom nemá pranierovať jednotlivé firmy. Ak sa niečo považuje za zlé, menia sa zákony. Nepovie sa, že Ford sa chová zle, ale že musíme zmeniť právny rámec tak, aby bolo pre naše firmy zaujímavé investovať doma. Šikanovať jednotlivé firmy alebo médiá si prezident nemôže dovoliť," povedal narážajúc na Trumpove vyhrážky, že postihne americké podniky, ktoré prenesú výrobu napríklad do Mexika.

"Za to, že farmaceutické firmy môžu v USA účtovať vysoké ceny liekov, zodpovedá Trumpova strana. Demokrati sa vždy zasadzovali o to, aby vláda mohla o cenách spolurozhodovať. Republikáni tomu zabránili. V tejto veci je teda Trump s demokratmi v zhode, proti svojej vlastnej strane, bez toho aby si to sám uvedomoval. Trump nerozumie jednoduchým ekonomickým ani politickým zásadám," povedal profesor Kolumbijskej univerzity, ktorý pôsobil aj ako poradca exprezidenta Billa Clintona z Demokratickej strany.

Podľa Stiglitza je demokracia ohrozená na oboch stranách Atlantiku. Najviac sa obáva nadchádzajúcich volieb vo Francúzsku, pretože sa mu zdá, že vodkyňa pravicovo populistického Národného frontu, Marine Le Penová, je atraktívna pre mnoho voličských skupín. "Ľudia v Európe sa s národnou menou vzdali aj svoje ekonomickej suverenity. Keď to robili, neboli si toho vedomí. A to by mohlo viesť k politicky výbušnému roku," vyhlásil ľavici blízky odborník považovaný za jedného zo štyroch najvplyvnejších ekonomických poradcov na svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy