Ceny domov v USA v októbri medziročne stúpli o 5,1 %

Ceny rodinných domov v USA sa v októbri medziročne zvýšili. Index S&P CoreLogic/Case-Shiller cien domov v dvadsiatich metropolitných oblastiach oproti rovnakému mesiacu vlaňajška posilnil o 5,1 percenta po septembrovom raste o 5 percent. V porovnaní s júlom 2006, kedy kulminovali, však boli v októbri ceny domov na americkom trhu stále o 7,1 percenta nižšie. Dôvodom rastu cien je to, že dopyt zo strany kupujúcich pretrváva, ale ponuka nehnuteľností je slabá.
Americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami (NAR) minulý týždeň uviedlo, že v novembri bolo na trhu necelých 1,9 mil. rodinných domov, čo bol medziročný pokles o 9 percent. Nedostatočná ponuka posunula mediánovú cenu starších domov v USA v novembri na úroveň 234 900 USD, čo je medziročný rast o 6,8 percenta.
Predaj domov v USA podporujú nízke úrokové sadzby, ale lacné úvery pravdepodobne začínajú byť minulosťou. Úroky pri tridsaťročných úveroch s fixnou úrokovou sadzbou minulý týždeň stúpli na úroveň 4,30 percenta, čiže najvyššie od apríla 2014. Úroky z hypoték v USA sa zvýšili po tom, ako 8. novembra v prezidentských voľbách zvíťazil Donald Trump. Investori totiž rátajú s tým, že plány novozvoleného prezidenta na redukciu daní a zvýšenie výdavkov na infraštruktúru podporia ekonomický rast a infláciu.

(1 EUR = 1,0446 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy