Za 3 kvartály potravinársky priemysel vzrástol o 4,9%

Hospodársky výsledok potravinárskeho priemyslu za prvých deväť mesiacov tohto roka dosiahol hodnotu 140 291 951 eur.

Potravinársky priemysel na Slovensku za prvých deväť mesiacov tohto roka dosiahol zisk 140 291 951 eur, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2015 nárast o 4,9 %. Informovala o tom Tatiana Belová z odboru potravinárstva a obchodu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Výnosy potravinárskeho priemyslu za tri štvrťroky 2016 predstavovali viac ako 2,9 miliardy eur, pričom v medziročnom porovnaní boli nižšie o 1,2 %. Náklady podľa Belovej dosiahli 2,78 miliardy eur, čo oproti minulému roku predstavuje pokles o 1,5 %.
Ako ďalej SPPK skonštatovala, medziročne sa hospodársky výsledok za tri štvrťroky 2016 znížil v odvetviach výroby mlynských výrobkov o 39,5 % a vo vinárskom priemysle o 40,6 %. V ostatných odvetviach potravinárskeho priemyslu sa hospodársky výsledok zvýšil. Najvyšší rast SPPK zaznamenala vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (napríklad výroba cukru, kakaa, korenín, spracovanie čaju, kávy a ďalšie, pozn. redakcie) o 124,3 % vo výške takmer 33 miliónov eur a vo výrobe pekárskych výrobkov o 113,9 %, kde suma dosiahla viac ako 4,1 milióna eur.
Odvetvie mäsového priemyslu, ktoré v roku 2015 dosiahlo kladný hospodársky výsledok vo výške viac ako 12 miliónov eur, zaznamenalo za tri štvrťroky 2016 stratu 758 281 eur. Stratu za prvé tri kvartály vo výške 5 845 146 eur vykázala výroba a konzervovanie hydiny, uzavrela SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy