Dohoda OPECu tlačí ceny ropy prudko hore: Saudi vyhrali, my budeme tankovať drahšie

, ČTK;CNBC Foto: SITA/AP

Zástupcovia Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa na stredajšej schôdzke vo Viedni dohodli na znížení ťažby čierneho zlata o 1,2 milióna barelov na 32,5 milióna barelov denne. Je to prvé obmedzenie produkcie kartelu od roku 2008.

Dohoda je podľa agentúry Reuters v súlade s návrhom, na ktorom sa členovia kartelu dohodli v septembri v Alžíri. Dnes kartel súhrnne ťaží 33,6 milióna barelov denne. Dohoda má nadobudnúť účinnosť v januári, s dĺžkou šesť mesiacov a opciou predĺžiť ju do konca roka 2017. Analytici predpovedajú, že rozhodnutie OPECu sa môže prejaviť zdražením benzínu a nafty počas nasledujúcich troch až štyroch mesiacov. Rast cien ropy bude pomáhať rastu cien všetkých energií vrátane uhlia, zemného plynu či silovej elektriny. 

Súčasne bolo oznámené, že dôjde k pozastaveniu členstva Indonézie v OPEC a jej objem ťažby si medzi seba rozdelia zostávajúci členovia kartelu. K pozastaveniu svojho členstva Indonézia pristúpila po tom, čo sa k dohode odmietla pripojiť. Saudská Arábia by podľa Reuters mala svoj objem ťažby znížiť na 10,06 milióna barelov denne. V októbri dosahovala ťažba Saudskej Arábie 10,63 milióna barelov denne.

Cieľom obmedzenia produkcie je podporiť ceny ropy, ktoré sa nachádzajú pod 50 dolármi za barel. Podľa niektorých prognóz by sa teraz ceny suroviny mohli vyšplhať až k 60 dolárom za barel. Ceny ropy okamžite na dohodu zareagovali, severomorský Brent sa po dlhšom čase vrátil nad 50 dolárov za barel.

OPEC sa na globálnej produkcii ropy podieľa približne jednou tretinou, dôležité preto bolo, ako na dohodu budú reagovať nečlenské krajiny. Katarský minister energetiky k tomu v stredu uviedol, že Rusko sa zaviazalo znížiť produkciu ropy o 300 tisíc barelov denne.Rusko, ako najväčší svetový producent ropy, môže podľa Medzinárodnej energetickej agentúry zvýšiť svoj výkon o 230 000 barelov denne v tomto roku a v budúcom o ďalších 200 000 barelov denne. Požadované škrty budú pre Rusko bolestivé, ruská vláda vlastní majoritný podiel vo veľkých ropných spoločností, dá sa očakávať nevôľa aj od minoritných akcionárov, ak by sa krajina snažila obmedziť výrobu. Z technického hľadiska Rusko nemôže odstaviť kohútiky, pretože veľká časť produkcie pochádza z oblastí s teplotami pod bodom mrazu, kedy musia ťažobné veže zostať pod tečúcou surovinou. "Rusko nemôže súhlasiť so znížením produkcie, pretože to nedokáže splniť," povedal Chris Weafer z poradenskej agentúry Makro Advisory Partners pre CNBC. K stretnutiu so zástupcami Ruska a ďalších krajín by podľa jeho slov malo dôjsť v budúcom týždni.

Svetové ceny ropy začiatkom tohto roka vinou nadbytočných dodávok na trh prvýkrát za 12 rokov zostúpili pod 30 dolárov za barel. Neskôr síce časť strát zmazali, ďalej ale zostávajú hlboko pod úrovňami z prvej polovice roku 2014, kedy výrazne presiahli 100 dolárov za barel.

Stredajšia dohoda prichádza v čase, keď sa Saudská Arábia snaží prebudovať svoju ekonomiku závislú na rope na viac diverzifikovanú do roku 2030. Väčší priestor by mali dostať technológie, baníctvo a cestovný ruch.

Vyššie ceny ropy by pomohli príjmom do štátnej kasy v čase deficitu a pôžičiek.

"Potrebujú slušnú cenu ropy, a zároveň si zachovať podiel na trhu. Veľkou iróniou vízie do roku 2030 je skutočnosť, že za účelom diverzifikácie saudskej ekonomiky závislej na rope, budú potrebovať predávať ropu," uviedol pre televíziu CNBC Daniel Yergina  z IHS Markit.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu očakáva aj od producentov mimo OPECu. Zníženie by malo predstavovať 600 000 barelov za deň, vrátane o 300 000 barelov denne v Rusku. Saudská Arábia by ťažila len 486 tisíc barelov denne, čo je o 300 000 menej, než sa očakávalo.

"Saudovia skutočne dosiahli pre seba víťazstvo. Myslím, že posledné prepady ropy a strach urobili svoje. Myslím, že pochopili, čo ich čaká v prípade, že by sa nedohodli,“  vyjadril sa John Kilduff , zakladateľ investičnej spoločnosti Again Capital.

Kartel sa v roku 2014 rozhodol upustiť od politiky výstupu ako páky na kontrolu cien. Namiesto toho nechal, nech si trh určí ceny, v snahe zastaviť rast produkcie najmä vysokonákladnej americkej bridlice. Takáto stratégia vyústila do stavu, kedy sa nielen členovia v OPEC ale aj ďalší producenti pustili do ťažby rekordného množstva ropy, ktoré v konečnom dôsledku posunuli ceny na rekordné dno okolo 20 dolárov za barel. Saudi sa ozvali, že nízke ceny ropy im sťažujú investovať do prieskumu a ťažby, a že v konečnom dôsledku by to mohlo vytvoriť nedostatok zásob v čase keď narstie dopyt po surovine.

"Myslím, že saudský minister veľmi explicitne už viac ako rok varoval, že nedostatočné investície by mohlo viesť k prudkému rastu cien pred koncom tohto desaťročia, a to je niečo, čo nechcú vidieť. Sú si vedomí, že nízke ceny sú veľký problém, ale rovnako tak sú problémom aj vysoké ceny, ak ste dlhodobým dodávateľom. Vysoké ceny narúšajú dopyt a podporujú alternatívy," povedal Yergina.
Khalid Al-Falih, saudský minister pre energetiku
"Problém je, že  Saudská Arábia takto testuje pružnosť bridlice. Ak je ich cieľom zvýšiť cenu do pásma 50- 60 dolárov za barel, ako na to zareagujú producenti bridlice? Nikto nepozná odpoveď na túto otázku. Devízové rezervy Saudov sa míňajú. Pre víziu do roku 2030 aj vojnu v Jemene sú vyššie ceny koncepčne lepšou platformou,"
povedal Michael Cohen, šéf energetických komodít v Barclays, podľa ktorého je pre Saudskú Arábiu americký rast bridlíc vo výške 1 milión až 1,5 milióna barelov denne znepokojujúce. "Neboli spokojní s touto úrovňou rastu, a čo bude ak sa bude ťažiť o 200 až 300 000 barelov denne viac? Takýto rast očakávame v roku 2017," povedal Cohen.

Analytici banky Goldman Sachs vidia možnosť rastu cien ropy v prvom polroku budúceho roka nad 60 dolárov za barel, ak dôjde k fyzickému naplneniu včerajšej dohody OPECu a Ruska o znížení ich produkcie. Doteraz analytici pre prvý polrok odhadovali cieľ pre ropu WTI v blízkosti 55 USD. Teraz ho zdvíhajú o ďalších 6 dolárov. V druhej polovici roka by potom cena mala klesnúť späť k 50 USD.

Podľa Goldmanov nie je šanca výraznejšieho rastu cien ropy, pretože pri úrovniach nad 60 USD sa s najväčšou pravdepodobnosťou začne opätovne prebúdzať americká bridlicová ťažba utlačovaná v posledných dvoch rokoch nepriaznivým cenovým vývojom čierneho zlata. Ak sa ceny zdvihnú, môže to priviesť späť na trh až 800 000 barelov denne navyše.

Analytici Morgan Stanley odhadujú, že pri dodržiavaní dohody by k stabilizácii trhu mohlo dôjsť v prvej polovici budúceho roka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy