Najskôr kritika, teraz zvrat: Trumpovým ministrom financií bude finančník z Wall Street

, ČTK Foto: SITA/AP

Ministrom financií budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa bude bývalý bankár investičnej bankovej spoločnosti Goldman Sachs a súčasný hollywoodsky finančník Steven Mnuchin, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z Republikánskej strany. Svoj výber Trump podľa neho oznámi ešte dnes.

Ministrom obchodu sa podľa stanice NBC News stane sedemdesiatdeväťročný investor Wilbur Ross, ktorého majetok odhadol časopis Forbes na 2,9 miliardy dolárov

Ministerkou dopravy má byť podľa agentúr menovaná Elaine Chaová (63), bývalá ministerka práce vo vláde Georgea W. Busha.

Päťdesiattriročný Mnuchim, ktorý bol počas Trumpovej kampane šéfom financií, bude podľa Reuters prvým finančníkom so skúsenosťami  z Wall Street na čele ministerstva od čias prezidenta Georgea Busha mladšieho. Irónio je, že Trump v rámci svojej kampane kritizoval vplyv veľkých bánk.

V Goldman Sachs strávil Mnuchin 17 rokov, stal sa partnerom. Odišiel v roku 2002, kedy založil vlastnú spoločnosť a investoval do filmov, medzi ktorými boli hity ako Avatar alebo Šialený Max: Bláznivá cesta. Podľa filmovej databázy IMDB si sám dokonca zahral v snímke Rules Don't Apply, ktorý natočil Warren Beatty a ktorý ešte len príde do kín.

Mnuchin bude hrať dôležitú úlohu pri utváraní Trumpovej daňovej politiky a plánov v oblasti investícií do infraštruktúry. Povedie tiež agentúru, ktorej úlohou je zavádzanie medzinárodných hospodárskych sankcií. Medzi jeho úlohy tak bude patriť aj prehodnotenie dohody o zrušení niektorých sankcií voči Iránu. Trump tiež sľúbil, že v rámci svojich prvých krokov v úrade nariadi ministerstvu financií, aby označilo Čínu za menového manipulátora. Čína je pritom jedným z najväčších zahraničných držiteľov amerického dlhu.

Agentúra Bloomberg uviedla, že o názoroch Mnuchina na úrokové sadzby sa vie veľmi málo, rovnako ako na fiškálnu politiku, alebo či podporuje silný dolár, ako jeho predchodca. Vzhľadom k jeho koreňom v Goldman Sachs a jeho pôsobeniu v čase finančnej krízy, by ho mohol Senát, ktorý musí jeho vymenovanie schváliť, pri vypočutí podrobiť poriadnemu „grilovaniu“. 

Najstarším členom novej federálnej vlády by sa mal stať sedemdesiatdeväťročný miliardár Wilbur Ross, ktorého si Trump želá vidieť v kresle ministra obchodu. Na starosť bude mať politiku vývozu či ochranu domáceho trhu pomocou dovozných kvót. Patriť pod neho bude aj Úrad pre patenty a obchodné značky a Agentúra ekonomických analýz, ktorá pripravuje pravidelné správy o hospodárskom zdraví Spojených štátov.

Ross, ktorý rovnako ako Trump patrí medzi kritikov Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) a čínskeho vstupu do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) koncom roka 2001, svoj výnosný biznis postavil na vybudovaní tovární v zahraničí, vrátane Číny. Už v mladosti sa u firmy Rothschild Inc. stal odborníkom na firemné bankroty, ako boli napríklad Texaco či Continental Airlines. Neskôr založil firmu špecializujúca sa na odkúpenie firiem v ťažkostiach. Zameral sa hlavne na oceliarsky a uhoľný priemysel. Podľa CBS News sa Ross do širšieho povedomia dostal ako majiteľ uhoľnej bane Sago Mine v západnej Virgínii, kde v januári 2006 zahynulo po explózii dvanásť baníkov.

Nežné pohlavie by mala v Trumpovom kabinete zastávať Elaine Chaová, ministerka dopravy, v rezorte pre ktorý sa chystajú miliardové projekty. Chaová bola za prezidenta Georgea W. Busha (2001-2009) ministerkou práce. Išlo o vôbec prvý Američanku ázijského pôvodu, ktorá sedela vo federálnej vláde. Jej manželom je Mitch McConnell, šéf republikánskej väčšiny v Senáte.

Súvisiace články

Aktuálne správy