Rast maloobchodných tržieb v Španielsku sa v októbri spomalil

Tempo rastu maloobchodných tržieb v Španielsku sa v októbri spomalilo. Oznámil to dnes štatistický úrad INE a informáciu zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa najnovších štatistík sa tržby španielskych maloobchodníkov po úprave o kalendárne vplyvy v októbri 2016 zvýšili medziročne o 2,2 %. To je menej ako v septembri, keď stúpli o 3,1 %.
Na sezónne neupravenej báze októbrové tržby v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny spomalili ešte viac a tempo ich rastu kleslo na 0,6 % z 3,5 % v septembri.
V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v Španielsku v októbri obrátili smer a znížili sa o 0,1 % po septembrovom náraste o 0,4 %. Tržby z predaja potravín pritom v sledovanom období klesli o 0,1 % a z predaja nepotravinárskych produktov stúpli o 0,3 %.
INE minulý týždeň oznámil, že aj rast španielskeho hospodárstva sa v 3. kvartáli mierne spomalil. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa za tri mesiace do konca septembra medzikvartálne zvýšil o 0,7 %, kým v predchádzajúcom štvrťroku vzrástol o 0,8 %.
V medziročnom porovnaní španielska ekonomika v 3. kvartáli expandovala o 3,2 % po 3,4-% náraste v predchádzajúcich troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy