Finančné dary Rakúšanov v tomto roku dosiahli rekordných 625 mil. eur

Finančné dary Rakúšanov v tomto roku so sumou 625 miliónov eur prekonajú dva predchádzajúce rekordné roky. S odvolaním sa na správu fundraisingovej organizácie Verband Austria o tom informovala agentúra APA.
Najveľkorysejší boli obyvatelia Štajerska a Korutánska, ktorí v priemere darovali 178 eur. Najviac sa na darcovských akciách podieľali obyvatelia Dolného Rakúska a Burgenlandska, kde na dobrú vec prispelo až 74 % populácie. Priemerný príspevok 72 eur na každého obyvateľa Rakúska sa v celoeurópskom porovnaní nachádza v strede rebríčka, ktorému so sumou 260 eur na hlavu dominuje Veľká Británia.
Rakúšania najviac podporujú deti (29 % celkovej sumy), zvieratá (22 %) a pomoc pri katastrofách v Rakúsku. V tomto roku sa do popredia záujmu dostala pomoc bezdomovcom a sociálne znevýhodneným ľuďom. Rastie aj význam vecných darov, napríklad pre utečencov a žiadateľov o azyl. Zo správy vyplýva, že na vecných daroch sa podieľajú najmä ženy (19 %), muži len desiatimi percentami.
Hlavné motívy rakúskych darcov sa ani v tomto roku nezmenili. Za najdôležitejšiu považujú istotu, že ich dar sa použije na stanovený účel. Tento motív prevyšuje nad sympatiami k organizácii či solidaritou k chudobným a slabým.

Súvisiace články

Aktuálne správy