Nemecký sektor spotrebnej elektroniky očakáva silnú vianočnú sezónu

Sektor spotrebnej elektroniky v Nemecku pozerá na vianočnú sezónu s veľkými očakávaniami. Podľa sektorového združenia GFU by mali tržby dosiahnuť zhruba 9,3 miliardy eur, čo by zodpovedalo medziročnému zvýšeniu o osem percent. Táto suma by zodpovedala viac než 30 % celoročných tržieb. Informovala o tom agentúra DPA.
Prvýkrát po piatich rokoch sa pozitívne vyvíja aj predaj televízorov. Branža profituje z rastúcich príjmov a dôchodkov, nízkej miery nezamestnanosti a postupného nahrádzania starších televízorov za nové. Dôvodom môže byť aj prechod k novému vysielaciemu štandardu DVB-T2 HD. V prieskume GFU v lete tohto roka 55 % respondentov uviedlo, že si mienia kúpiť nový smartfón a 40 % plánovalo nový televízor.
V tomto roku sa najlepšie predávajú audiokomponenty, sieťové produkty a tzv. prenosná elektronika, ktorej najväčším predstaviteľom sú inteligentné hodinky. Naproti tomu klesol predaj osobných počítačov, notebookov a tabletov. Dôvodom je fakt, že mnohé funkcie počítačov medzičasom veľmi dobre zastúpia smartfóny.
Branža očakáva, že tento rok ukončí s celkovými tržbami zhruba na úrovni 27,5 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy