Radnica posúva začiatok zimnej údržby ciest

Zimnú údržbu miestnych komunikácií v Považskej Bystrici zabezpečí v nadchádzajúcej zimnej sezóne spoločnosť Megawaste, s. r. o. K dispozícii má tri veľké sypače, dve multikáry, osem traktorov a desať ručných pracovníkov. Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, pre mimoriadne udalosti sú navyše v rezerve štyri traktory a jedna multikára. Rovnako sú na zimu pripravené aj sklady posypového materiálu.
„I keď sa zimná údržba podľa zmluvy začína 1. novembra, aj v tomto roku mesto využíva ustanovenie zmluvy, že v prípade priaznivých poveternostných podmienok má právo posunúť začiatok zimnej údržby. V posledných rokoch toto právo využíva mesto pravidelne,“ uviedla s tým, že zimná údržba trvá do konca marca. Po jej spustení majú občania k dispozícii 24-hodinový dispečing na telefónnom čísle 0911906150.
Podľa poradia dôležitosti upravuje zazmluvnená firma najskôr hlavné ťahy, trasy mestskej hromadnej dopravy a kopcovité časti mesta. „Záchranné zložky, komunikácie a chodníky v okolí škôl či úradov sú taktiež v prvom poradí dôležitosti,“ upozornila Kováčiková. Pokiaľ ide o chodníky, prioritne sa zabezpečuje zimná údržba na tých, ktoré občania využívajú najviac. Náklady na zimnú údržbu boli vlani necelých 220.000 eur, čo je približne o 160.000 eur menej ako v predchádzajúcom roku.
Štát a Trenčiansky samosprávny kraj zabezpečujú údržbu štátnych ciest I., II. a III. triedy a prístupových komunikácií do integrovaných mestských častí vrátane niektorých komunikácií v integrovaných častiach. Údržbu miestnych komunikácií zabezpečuje samospráva, s výnimkou súkromných plôch, účelových a vnútroareálových komunikácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy