Nemecko sa usiluje prehĺbiť vzťahy s ázijsko-pacifickým regiónom

Nemecký spolkový vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel v dnešnom vystúpení na konferencii Ázia-Pacifik v Hongkongu hovoril o nevyhnutnosti väčších nemeckých výstav v tomto regióne. Vyslovil sa aj za užšiu hospodársku spoluprácu regiónu s Nemeckom. Informovala o tom agentúra DPA.
Ázijsko-pacifický región sa stal jedným z hlavných hnacích motorov svetovej ekonomiky.
Cieľom podujatia je prehĺbenie jestvujúcich hospodárskych vzťahov a získanie nových kontaktov. Nemecko ako exportná krajina kladie dôraz na čo najväčšie rozšírenie svojich obchodných vzťahov.
Podľa štatistiky Spolkového združenia nemeckého priemyslu (BDI) vlani smerovalo do ázijsko-tichooceánskej oblasti 14 % z celkového nemeckého exportu.
Podľa ministra treba hľadať možnosti na uľahčenie obchodnej výmeny s krajinami regiónu. Európska únia teraz diskutuje s viacerými vládami o uzavretí dohody o voľnom obchode. Gabriel vyzval na otvorenie trhov a odstránenie obchodných bariér.
Poukázal na to, že Európa potrebuje v obchodnej a priemyselnej politike sebavedomú politickú stratégiu pre spoluprácu s Čínou a štátmi regiónu. „Rozdiel medzi Čínou a nami je v tom, že Čína má túto stratégiu,“ uviedol minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy