Rast súkromného sektora eurozóny sa v októbri zrýchlil menej, ako naznačil odhad

Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v októbri síce zrýchlilo, ale menej, ako naznačoval predbežný odhad. To je ďalší z ukazovateľov, ktorý signalizuje, že hospodárstvo regiónu pokračuje v zotavovaní, ale nedarí sa mu výraznejšie zrýchliť. Vyplýva to zo spresnených údajov spoločnosti Markit. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších výsledkov Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v októbri zvýšil na 53,3 bodu z 52,6 bodu v septembri. Rýchly odhad však naznačoval, že stúpne až na 53,7 bodu.
V každom prípade októbrová hodnota indexu je najvyššia od januára tohto roka. A ešte viac sa vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu daného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa drží nad touto hranicou od polovice roka 2013.
Na druhej strane, miernejší nárast indexu ako pri rýchlom odhade vyvoláva pochybnosti, či sa eurozóne podarí v tomto roku citeľnejšie zrýchliť a prekonať fázu mierneho hospodárskeho rastu, uviedol hlavný ekonóm Markit Chris Williamson.
Októbrový PMI podľa neho zodpovedá nárastu ekonomiky zhruba o 0,3 %, čo je približne rovnaký výkon ako v predchádzajúcich dvoch kvartáloch aj napriek tomu, že Európska centrálna banka stupňuje svoje úsilie o podporu hospodárstva.
Prieskum tiež ukázal, že motorom regiónu je naďalej Nemecko. Hodnota nemeckého kombinovaného PMI totiž v októbri stúpla na 55,1 bodu (z 52,8 bodu v septembri) a je najvyššia za tri mesiace. Tempo rastu francúzskeho súkromného sektora sa však minulý mesiac spomalilo viac, ako naznačil rýchly odhad. Jeho októbrový PMI klesol na 51,6, a nie 52,5 bodu, zo septembrového 15-mesačného maxima 52,7 bodu. No udržal sa pohodlne nad hranicou 50 bodov. Taliansky index v októbri stagnoval na úrovni 51,1 bodu a španielsky dosiahol štvormesačné maximum 54,4 bodu.
Markit zároveň zverejnila spresnenú hodnotu indexu nákupných manažérov z dominantného sektora služieb v eurozóne, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne. Aj ten v októbri vzrástol menej ako pri rýchlom odhade, a to na 52,8 namiesto na 53,5 bodu zo septembrových 52,2 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy