Bowieho súkromná zbierka umenia je na predaj, za 12 miliónov dolárov

, CNBC Foto: TASR/AP;Sotheby's

Na predaj je viac ako 350 kúskov umenia a dizajnu ktoré ponúkne aukčný dom Sotheby's v Londýne. Celá kolekcia je verejnosti predstavená od 1. novembra, trojdňový predaj odštartuje 10. novembra a vyniesť by mal viac ako 10 miliónov libier.

Bowie sa preslávil ako excentrický hudobný génius s odvážnym sklonom k výraznému líčeniu, kostýmom a všetkému čo k tomu patrí. Tlmený tón niektorých jeho diel môže prekvapiť tých, ktorí očakávali, že uvidia výrazné metalické farby či geometrické vzory.

Beth Greenacreová je kurátorkou zbierky Davida Bowieho od roku 2000 až do súčasnosti a s umelcom veľmi úzko spolupracovala počas tohto obdobia. Hovorí, že napriek skutočnosti, že niekto môže vidieť zreteľné kolísanie v štýle a vyjadrení jednotlivých prác, pre ňu zbierka nie je vôbec nesúrodá. "Estetická, akademická, intelektuálna, citová hodnota, to sú tie miesta kam sa rozhodol investovať," prezradila. Bowie chcel hľadal niečo hlbšie než len čisto estetické dôvody, tvrdí Frances Christieová, zastrešujúca modernú britskú maľbu v Sotheby's. "Pani Mounterová bola upratovačka v ubytovni na Maple Street, bolo to naozaj revolučné namaľovať taký obyčajný úryvok každodenného života."

Ukážka z osobnej zbierky Davida Bowieho, Interiér (pani Mounterová) od Harolda Gilmana z roku 1917

Bowie vyhľadával aj kúsky, ktoré mali zvláštny kontextuálny význam okrem estetickej hodnoty.Cítil istú spolupatričnosť, prepojenie na určitej úrovni, s umelcami, ktorých diela nadobudol. Hovoril rovnakým jazykom ako umelci a dokázal z toho ťažiť. 

Bowie raz povedal: "Jediná vec, ktorú môžem návykovo nakupovať je umenie." Jeho zbierka 400 položiek zahŕňala viac ako 200 diel 20. storočia britských umelcov, medzi nimi nájdeme mená ako  Damien Hirst, Henry Moore či Graham Sutherland. 

Súvisiace články

Aktuálne správy