Ropa pod silným predajným tlakom

Ropa cez víkend dostala ďalšie predajné impulzy, keď delegáti OPECu nedokázali nič konkrétne vymyslieť i keď stále hovoria o dohode, ktorá má byť záväzná. Konkrétne činy však stále neprichádzajú a celá dohoda momentálne ostáva len v podobe vyjadrení ropných predstaviteľov jednotlivých krajín. Navyše stále viac členov si pýta výnimku z mrazenia produkcie a protichodné vyhlásenia zverejňujú dôležití partneri ako Rusko. Investori sa na takýto postup pozerajú stále skeptickejšie a prípadný krach dohody by mohol ropu poslať na úroveň okolo 40 USD, ktorá je daná fundamentami.

V piatok bol zverejnený aj počet vrtov z USA, ktoré po dlhej perióde rastu poklesli avšak len o 2 súpravy čo bolo na spomínané udalosti slabou náplasťou. Investori sú nervózni taktiež z nových prieskumov verejnej mienky z USA v ktorých sa po dlhom čase Trump dotiahol na Clintonovú a v niektorých dokonca vedie. To ďalej podporuje negatívny sentiment na rope.

Aby toho nebolo málo v utorok večer súkromná agentúra API zverejnila rast zásob ropy z USA, ktoré mali stúpnuť o 9,3 mil. barelov. Minulá predpoveď agentúre vôbec nevyšla, keď miesto rastu o 4,8 mil barelov v skutočnosti zásoby poklesli o 0,6 mil barelov. Ak by však dáta agentúry API tento krát boli potvrdené aj dnes 15:30 americkým ministerstvom energetiky, bude to znamenať dodatočný výpredajný tlak a hranica 40 USD môže byť čoskoro na dosah.

Súvisiace články

Aktuálne správy