Poradcovia nemeckej vlády mierne znížii odhad rastu ekonomiky v roku 2017

Poradcovia nemeckej vlády dnes zverejnili novú prognózu, podľa ktorej sa výkon najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku zvýši o 1,9 % a na budúci rok sa jej rast spomalí na 1,3 %. Predpoveď pre budúci rok tak mierne revidovali smerom nadol. Informovala o tom agentúra AP.
Nezávislý výbor nemeckých ekonomických expertov ďalej uviedol, že za revíziou hospodárskeho rastu v budúcom roku sú najmä kalendárne vplyvy a jeho „rastová dynamika“ zostáva v podstate nezmenená.
Napriek tomu radia nemeckej a ostatným vládam v eurozóne, aby využili súčasný „vietor v plachtách“, teda solídny hospodársky rast a uskutočnili štrukturálne reformy.
Podľa výboru Európska únia (EÚ) by okrem iných vecí mala dokončiť rokovania a uzavrieť dohodu o voľnom obchode aj s USA, po tom, ako sa jej podarilo dotiahnuť do konca dohodu s Kanadou. A Nemecku výbor odporúčať zaviesť daňovú reformu.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová zaujala k radám výboru vyhýbavé stanovisko. Vyhlásila, že jej kabinet považuje každé obdobie za obdobie reforiem.
Prognóza výboru pre tento rok je o niečo optimistickejšia ako vládna, ktorá počíta s rastom nemeckej ekonomiky o 1,8 %. Ale jeho predpoveď na rok 2017 je zase o niečo pesimistickejšia. Kabinet totiž očakáva spomalenie hospodárskeho rastu Nemecka na 1,4 %.
Výbor ďalej v správe konštatuje, že júnové referendum o brexite malo zatiaľ len malý vplyv na výkon nemeckej ekonomiky. Vyzýva však EÚ, aby sa pokúsila zabrániť brexitu, a ak to nepôjde, aby sa snažila aspoň dosiahnuť s Britániou dohodu, ktorá by eliminovala škody na oboch stranách. No zároveň zdôraznil, že štyri základné slobody EÚ nesmú byť obmedzené. To je odkaz pre Britániu, že nemôže na jednej strane zaviesť reštrikcie na pohyb migrantov z EÚ a zároveň si užívať výhody prístupu na spoločný európsky trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy