Ceny ropy mierne vzrástli, americká WTI sa obchoduje tesne pod 47 USD za barel

Cena ropy opäť mierne rastie, keď v ázijskom obchodovaní klesla až na 1-mesačné minimum. Americká WTI sa obchoduje tesne pod úrovňou 47 USD (42,94 eura) za barel (159 litrov). Informovali o tom agentúry Reuters, DPA, RTTNews a Bloomberg.
Barel americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes o 15.01 SEČ predával po 46,92 USD. To bolo o 6 centov viac než v pondelok (31. 10.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontakt počas pondelkového obchodovania stratil 1,84 USD a uzavrel na úrovni 46,86 USD za barel. Dnes v ázijskom obchodovaní padla cena WTI až na 46,70 USD, čo bolo najmenej za uplynulý mesiac.
Januárový kontrakt na severomorskú ropu Brent sa dnes popoludní o 15.00 SEČ predával po 48,79 USD za barel. To bolo o 18 centov viac než v pondelok na konci obchodovania na londýnskej burze ICE.
Trh je aj napriek miernemu nárastu cien čierneho zlata skeptický, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dokáže implementovať zníženie ťažby, o ktorom hovorí od septembra. Do konca novembra by sa členovia kartelu mali dohodnúť na tom, koľko z obmedzenia produkcie pripadá na jednotlivé krajiny. Niektoré štáty však požadujú výnimku. Navyše experti považujú za otázne, či aj v prípade dohody budú krajiny dodržovať ťažobné kvóty.

Súvisiace články

Aktuálne správy