Firma SkyToll podala EK sťažnosť na české ministerstvo dopravy

Slovenská firma SkyToll podala Európskej komisii (EK) sťažnosť na českú vládu. Dôvodom je predĺženie zmluvy na výber mýta pre nákladné vozidlá s rakúskou firmou Kapsch TrafficCom. Informovala o tom agentúra APA.
SkyToll kritizuje, že české ministerstvo dopravy predĺžilo zmluvu s Kapschom bez výberového konania, uviedli dnes české médiá. Podľa dohody má rakúska firma v Česku prevádzkovať mýto pre nákladné autá ďalšie tri roky.
SkyToll sa už predtým obrátil na český Úrad pre hospodársku súťaž (ÚHOS) a požadoval, aby zrušil dodatok k dohode s Kapschom. Slovenská firma sa obáva, že české úrady a justícia síce skonštatujú porušenie zákona v prípade predĺženia zmluvy, ale ho nezrušia, a preto podala sťažnosť EK.
Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti SkyToll Mateja Okáliho samotné české ministerstvo dopravy vytvorilo stav „technickej exkluzivity“ v prospech Kapschu, ktorou zdôvodnilo predĺženie zmluvy. To minulý týždeň skonštatoval aj ÚHOS a udelil ministerstvu pokutu vo výške 1 milión Kč (37.000 eur).
Aktuálna dohoda s Kapschom o prevádzkovaní mýta pre nákladné vozidlá vyprší na konci tohto roka. Českej vláde sa nepodarilo v dostatočnom predstihu vypísať nové výberové konanie.
Kapschu ide o veľké peniaze. Od spustenia mýtneho systému v roku 2007 Česko vybralo mýto v objeme vyše 2,5 miliardy eur, vlani to bolo okolo 359 miliónov eur. Rakúska firma dostáva z výnosov asi pätinu.

Súvisiace články

Aktuálne správy