Aktivita v čínskom priemysle v októbri rástla

Zlepšenie aktivity v čínskom spracovateľskom priemysle na vyše dvojročné maximum signalizovali vládne aj neoficiálne údaje.

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle sa minulý mesiac vyšplhala na vyše dvojročné maximum. Index nákupných manažérov, ktorý zverejnila v utorok súkromná agentúr Caixin, posilnil na 51,2 bodu zo septembrových 50,1 bodu. Udržal sa tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Podľa indexu zameraného na menšie firmy v súkromnom sektore produkcia rástla najrýchlejším tempom za viac ako päť rokov, keď silný domáci dopyt kompenzoval mierny pokles nových exportných objednávok. Stabilizáciu podmienok v druhej najväčšej ekonomike sveta signalizovalo aj zverejnenie oficiálneho indexu nákupných manažérov, ktorý v októbri posilnil rovnako na 51,2 bodu zo septembrovej úrovne 50,4 bodu. Podľa ukazovateľa, ktorý odzrkadľuje najmä aktivitu väčších štátnych podnikov, rástla produkcia aj nové objednávky.

Čínska ekonomika čelí oslabenému globálnemu dopytu, čo spôsobuje stratu pracovných miest v exportných odvetviach. Za celý rok 2015 HDP krajiny vzrástol o 6,9 %, čo bola najslabšia miera rastu za štvrťstoročie. V čase ochladzovania rastu sa vláda v Pekingu snaží transformovať ekonomický model, ktorého pilierom je v súčasnosti spracovateľský priemysel a export, s cieľom upevniť súkromnú spotrebu a odvetvie služieb. V rámci stimulačných opatrení sa úrokové sadzby čínskej centrálnej banky od vlaňajšieho októbra nachádzajú na rekordných minimách, vláda tiež uvoľnila požiadavky na kapitálové rezervy bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy