SP priznala minulý mesiac 8,7 tisíc dôchodkov

Tradične najviac kladne vybavených žiadostí tvorili starobné dôchodky, Sociálna poisťovňa ich priznala 2 556.

Sociálna poisťovňa (SP) priznala v septembri takmer 8,7 tisíc dôchodkov. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ako uviedol, poisťovňa minulý mesiac zamietla 867 žiadostí o vyplácanie penzie. Tradične najviac kladne vybavených žiadostí tvorili starobné dôchodky, poisťovňa ich priznala 2 556. Pre nesplnenie zákonných podmienok zamietla 54 žiadostí. „Najčastejším dôvodom zamietnutia bolo nedostatočné obdobie dôchodkového poistenia – na priznanie starobného dôchodku je totiž potrebné získať obdobie najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia,“ uviedol hovorca SP.

Najpočetnejšiu skupinu zamietnutých žiadostí tvorili invalidné dôchodky. Z celkového počtu 2 159 prijatých žiadostí ich poisťovňa zamietla 480, pretože nespĺňali zákonom stanovené podmienky. „V 394 prípadoch nebol žiadateľ uznaný za invalidného z medicínskeho hľadiska, keďže miera poklesu jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nepresiahla 40 %,“ uviedol Višváder. V 73 prípadoch nespĺňal žiadateľ o invalidný dôchodok podmienku potrebného obdobia dôchodkového poistenia a zvyšných 13 žiadostí o invalidnú penziu bolo zamietnutých z ďalších dôvodov.

Druhý najväčší počet zamietnutých žiadostí sa týkal žiadostí o predčasný starobný dôchodok. Išlo o 224 žiadostí. „Najčastejšie to bolo preto, že výška predčasného starobného dôchodku žiadateľa nedosiahla zákonom požadovaný viac ako 1,2-násobok sumy životného minima,“ informoval hovorca SP. Predčasný starobný dôchodok musí byť totiž najmenej vo výške 237,80 eura. Celkovo poisťovňa v septembri kladne vybavila 1 581 žiadostí o predčasný dôchodok.

Okrem toho SP minulý mesiac priznala aj 633 vdoveckých dôchodkov, 1 776 vdovských penzií a 232 sirotských dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy