Americká ekonomika v treťom kvartáli vzrástla o 2,9 %

Export krajiny sa v treťom štvrťroku zväčšil o 10 percent, spotrebiteľské výdavky sa zvýšili o 2,1 percenta a podnikateľské investície posilnili o 1,2 percenta.

Americká ekonomika v treťom kvartáli posilnila o 2,9 percenta. Išlo o najrýchlejšie tempo jej rastu za dva roky. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu. Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) počas júla až septembra bolo viac ako dvojnásobne rýchlejšie v porovnaní s druhým štvrťrokom, kedy ekonomika posilnila o 1,4 percenta.

Americký export sa v treťom štvrťroku zväčšil o 10 percent, spotrebiteľské výdavky sa zvýšili o 2,1 percenta a podnikateľské investície posilnili o 1,2 percenta. Hoci sa však ekonomický rast USA v treťom kvartáli zrýchlil, ekonómovia predpokladajú, že rast HDP za celý tento rok bude iba na slabej úrovni 1,6 percenta. V roku 2015 americké hospodárstvo posilnilo o 2,6 percenta.

Rast HDP v treťom štvrťroku však podľa ekonómov nasmeruje americký Federálny rezervný systém k tomu, aby na budúci mesiac zvýšil úrokové sadzby. Správa o raste HDP potvrdzuje, že ekonomické zotavovanie opätovne nadobudlo časť dynamiky, ktorú stratilo vlani, povedal Paul Ashworth, ekonóm spoločnosti Capital Economics.

Súvisiace články

Aktuálne správy