Kurz eura klesol na 1,1190 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny sa po pozitívnych údajoch z ekonomiky USA dostal pod tlak. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes neskoro popoludní predávalo po 1,1190 USD, čo je približne o pol centa menej než ráno. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1211 (v utorok: 1,1161) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8920 (0,8960) eura.
Obchodovanie na devízovom trhu bolo prakticky bez impulzov až do popoludnia, keď údaje z ekonomiky USA podporili dolár. Nálada v americkom sektore služieb v septembri vzrástla na najvyššiu úroveň za 11 mesiacov a jasne prekonala očakávania analytikov.
Americký dolár posilnil už v utorok (4. 10.). Dôvodom boli vyjadrenia popredného predstaviteľa americkej centrálnej banky (Fed), ktoré zvýšili očakávania týkajúce sa skorého sprísnenie menovej politiky v USA. V súčasnosti nie je jasné, kedy bude Fed pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, ktoré spustil v decembri 2015. Mnohí experti počítajú s nárastom úrokov ešte do konca roka. Problémom však je neistý výsledok amerických prezidentských volieb, pričom analytici považujú prípadné zvolenie Donalda Trumpa za riziko pre ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy