V Japonsku sa uvažuje o nábore pracovných síl v zahraničí

Japonsko sa začína zaoberať myšlienkou náboru kvalifikovaných pracovných síl v zahraničí. Informovala o tom agentúra DPA. Núti ho k tomu nízka miera pôrodnosti v krajine a rýchlo sa zvyšujúci vek jeho obyvateľov.
Vláda sa v nasledujúcom týždni bude podľa dnešného vydania hospodárskeho denníka Nikkei zaoberať zamestnávaním cudzincov v poľnohospodárstve. Sektor v tretej najväčšej svetovej ekonomike má akútny nedostatok pracovných síl. V podobnej situácii sa však nachádza aj sektor služieb, opatrovateľstva a stavebníctva.
Japonská vláda však dôrazne odmieta úplné otvorenie pracovného trhu pre cudzincov. Počet ľudí vo veľmi vysokom veku však rýchlo pribúda a v tejto oblasti je v horšej situácii ako ostatné priemyselné štáty.
V poľnohospodárstve sa uvažuje o vytvorení osobitných hospodárskych zón. Zahraniční roľníci budú musieť mať príslušné znalosti a skúsenosti.
V štatistike ministerstva spravodlivosti sa uvádza, že v Japonsku žije zo 123 miliónov obyvateľov 2,3 milióna cudzincov. Počet cudzincov v cisárstve je historicky najvyšší. Z neho je 677.000 Číňanov. Väčšina cudzincov žije v Japonsku so súhlasom úradov a ich povolením, že na jeho území môžu zostať dlhšie ako tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy