4 grafy, ktoré ukazujú, prečo Blackberry končí s telefónmi

, qz Foto: SITA/AP

Blackberry nakoniec zavesil svoje telefóny na klinec. Vo svete dotykového displeja dominujú iPhony a Samsungy, fanúšikov BlackBerry zostala len hŕstka. Spoločnosť preto presunie výrobu telefónov na svojich partnerov.

Telefóny pod označením BlackBerry zostávajú na trhu, skončí sa ale ich výroba in-house. "BlackBerry už nie je len smartfón, ale šikovný telefón," napísal generálny riaditeľ John Chen v tlačovej správe, v ktorej ohlasuje spoločný podnik s indonézskou telekomunikačnou spoločnosťou, ktorá začne po novom pod týmto menom telefóny vyrábať.

Od svojho vymenovania v roku 2013, sa Chen snažil spoločnosť viesť smerom k mobilným a bezpečnostným softvérom, aplikáciám. Kanadský výrobca nakoniec narazil na nedostatok záujmu o jeho klasický model, svoj operačný systém Blackberry 10 neskôr nahradil Androidom. Teraz sa Blackberry zameriava na softvér a služby, ktoré vytvárajú 44 % tržieb spoločnosti medzi júnom a augustom 2016.

Blackberry sa zrodila z telekomunikačnej a bezdrôtovej spoločnosti Research in Motion (RIM) v roku 1984. Prvý Blackberry smartfón sa objavil v 2003, bol uvedený na trh pre firemných užívateľov a nakoniec sa stal takmer nenahraditeľný v mnohých kanceláriách. Následne jeho čaro objavili aj politici a celebrity. Nakoniec sa aj spotrebiteľom zapáčil. Ale čo čert nechcel, v roku 2007 sa na trhu objavuje iPhone a spotrebitelia uprednostnilidotykový displej pred QWERTY klávesnicou.

V druhej polovici roka 2013, už firma vykázala stratu 4 miliardy dolárov, kopili sa nepredané  telefóny a klesala hodnota aktív. V posledných niekoľkých rokoch sa firme podarilo zaknihovať stovky miliónov dolárov strát.

Spoločnosť sa dnes snaží preorientovať na rozvíjajúce sa trhy, ale ani tam to nevyzerá na svetlejšiu budúcnosť pre Blackberry. 

Súvisiace články

Aktuálne správy