Polícia pri razii zhabala 5000 uncí striebra, chlapík drahý kov ukrýval doma

, zerohedge.com Foto: thinkstock

Minulý týždeň v austrálskom štáte Queensland federálna polícia skonfiškovala istému mužovi ohromujúcich 5465 uncí striebra v hodnote približne 106 000 dolárov. Išlo o súčasť najväčšej série policajných razií podnietených Austrálskym finančným úradom proti ľuďom, ktorých podozrieva z daňových únikov.

Čo pre nás z tejto bombastickej správy vyplýva? Dve zjavné poučenia, ktoré je dobré mať neustále na pamäti.

Len idiot sa dopustí daňového podvodu alebo daňového úniku

Existuje predsa celý rad legitímnych spôsobov, ako obmedziť alebo aj úplne zmazať to, čo štátu  dlhujete. Niet dôvodu pre úmyselné porušenie zákona. Samozrejme, toto sa netýka veľkej väčšiny ľudí, ktorá tieto riadky číta, ale ak patríte k hŕstke, ktorá nemá dane v poriadku, tak určite uvažujte o možnostiach, ako to napraviť. A keď sa už na vaše podvrhy príde, bude lepšie, sa k tomu postaviť ako chlap a priznať svoju chybu, než čakať, až vám kukláči uprostred noci vykopnú dvere.

Nenechávajte si väčšinu svojich aktív doma

Je takmer isté, že zopár ľudí, ktorí sa stali obeťami razií Austrálskeho finančného úradu, sa zrejme  nejakého daňového úniku dopustili. Ale určite sa nájdu aj takí, ktorí skončili na zozname tejto agentúry len kvôli nejakému nedorozumeniu, ktorému podľahli v dobrej viere. Ale aj tým vtrhne federálna polícia do ich domovov a skonfiškuje im čokoľvek, čo vyzerá cenne, vrátane hotovosti a drahých kovov. Môže sa to stať komukoľvek. Ktokoľvek z nás môže skončiť omylom na tej nesprávnej strane zoznamu vládnej agentúry. Háčik je v tom, že ak k vám ozbrojení kukláči vtrhnú, aby vám zabavili majetok alebo zmrazili bankové kontá, tak je už len na vás, aby ste dokázali svoju nevinu. Nebude to ľahké, keď vás zbavia finančných zdrojov potrebných na to, aby ste to urobili. Ak sa nikdy nechcete ocitnúť v takejto situácii, tak obyčajná nádej, že sa vám niečo takéto predsa nemôže stať, nie je práve tou najlepšou obrannou politikou.

Majte záložný plán

Áno, dáva to zmysel držať nejakú fyzickú hotovosť a drahé kovy v bezpečí domova alebo v kancelárii. Dnes sa na to pozeráme ako na poistenie proti rizikám bankového, či monetárneho systému. Stačí si spomenúť, čo sa stalo v roku 2013 na Cypre. Celý bankový systém sa položil, čo vládu prinútilo k tomu, aby všetkým zmrazila bankové účty a celý národ odrezala od svojich úspor. K tomu všetkému došlo počas jedinej noci. V piatok popoludní bolo ešte všetko v poriadku, v sobotu ráno už nastal chaos. Len si predstavte, že vám bez varovania zmrazia celoživotné úspory. Ale nebolo to tak zdrvujúce pre niekoho, kto premýšľal dopredu a schovával si malú pokladničku s drahým kovom alebo fyzickou hotovosťou. Aká jednoduchá stratégia, takmer bezriziková, uplatniteľná bez zložitých fígľov.

Nezabúdajte, že akékoľvek domáce aktíva, či už sú na účte miestnej banky alebo držané v hotovosti v bezpečí vášho domova, sú stále v dosahu jurisdikcie orgánov vašej domovskej vlády. To znamená, že všetko, čo máte, je ohrozené, stačí ak pôjde o omyl a vy sa dostane na nesprávnu stranu zoznamu. Preto nie je dobré, ak vo svojom domácom trezore máte toho priveľa. Stačí, ak tam bude suma na životné výdavky na 1-2 mesiace, čo by mohlo stačiť na prekonanie všetkých tých finančných, bankových a monetárnych rizík. Zvyšok by ale nemal byť na domácom bankovom konte, na tie môžu domáce úrady ľahko siahnuť, zmraziť ich, či skonfiškovať. Určite sa oplatí uvažovať o udržiavaní časti svojich aktív v inej jurisdikcii, niekde za morom, kde vaša domáca vláda nemá priamu právomoc. Na to sa dajú využiť aktíva ako sporiace účty v zahraničnej banke, drahé kovy držané v bezpečnej úschovni v zámorí alebo aj kryptomena ako je známy Bitcoin.

Skutočne musíte trpieť stihomamom, alebo byť zástancom konšpiračných teórií, aby ste sa na vec pozerali takto?
 

Súvisiace články

Aktuálne správy