Maďarská centrálna banka nezmenila ani hlavnú úrokovú sadzbu, ani odhad HDP

Maďarská centrálna banka ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime, už štvrtý mesiac po sebe, a naplnila tak očakávania ekonómov. Zároveň potvrdila svoju pôvodnú prognózu, čo sa týka rastu ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Upravila však odhad vývoja inflácie, a to smerom nadol. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Menová rada Maďarskej národnej banky (MNB) ponechala kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 0,9 %. Na túto úroveň ju znížila v máji, keď úrokovú sadzbu skresala o 15 bázických bodov. So znižovaním začala v marci, čo bolo prvé zníženie hlavnej úrokovej sadzby za osem mesiacov. Potom rovnaký krok urobila ešte v apríli a máji.
Nezmenenú ponechala aj jednodňovú depozitnú sadzbu, ktorú v marci znížila do záporného pásma. Tá tak tento mesiac zotrvala na úrovni -0,05 %.
MNB zároveň zverejnila novú prognózu vývoja ekonomiky a inflácie. V prípade ekonomiky ponechala v platnosti pôvodný odhad, v prípade vývoja spotrebiteľských cien však na rozdiel od pôvodnej prognózy očakáva miernejšie tempo rastu.
Ako uviedla agentúra Reuters, centrálna banka aj naďalej predpokladá tohtoročný rast maďarskej ekonomiky na úrovni 2,8 %. Podobne bez zmeny oproti pôvodnej prognóze počíta na budúci rok s jeho miernym zrýchlením na 3 %.
V súvislosti s rastom spotrebiteľských cien však prognózu upravila mierne smerom nadol. Zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade počítala s ich rastom tento rok o 0,5 %, teraz očakáva, že rast dosiahne 0,4 %. V prípade roka 2017 banka očakáva, že spotrebiteľské ceny vzrastú o 2,3 %, pričom v predchádzajúcom odhade počítala s ich rastom na úrovni 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy