Keď si Amerika kýchne, Európa prechladne: Ekonomiku čakajú ťažké časy, žiadna krajina neunikne, varuje analytik

, The Independent Foto:YT/Exeter College ;SITA/AP

Po mnohých rokoch slušného, hoci nerovnomerného hospodárskeho rastu, sa objavujú signály, že nadchádzajúce roky prinesú isté cyklické spomalenie. Situácia zrejme vyvrcholí tzv. sekulárnou stagnáciou, teda dlhým obdobím, kedy budeme sotva pozorovať nejaký rast, aspoň nie v rozvinutom svete.

Ekonomika spomaľuje, počujeme to čoraz častejšie. Zatiaľ nie veľmi, ale musíme sa pripraviť na horšie časy, konštatuje ekonomický analytik a komentátor Hamish McRae.

"Problémom je, ako vždy, odlíšiť cyklickú stagnáciu od sekulárnej, krátkodobú od dlhodobej," pokračuje McRae vo svojom komentári pre server The Independent. Poukazuje na známu skutočnosť, že ekonomiky vykazujúce slušný dlhodobý výkon sa dokážu lepšie vysporiadať s cyklickým poklesom než tie, ktoré stagnovali už skôr.

Vieme tiež, že pokiaľ dôjde k všeobecnému cyklickému poklesu, je veľmi ťažké pre akúkoľvek krajinu alebo oblasť uniknúť dôsledkom, pripomína odborník. Dodáva, že za udržania si hospodárskeho rastu prešiel recesiou v rokoch 2008-2009 iba jediný člen EÚ – Poľsko, pričom ešte nedošlo k zavŕšeniu celého posledného cyklu.

Otázka podľa analytika znie, čo sa aktuálne deje. Predovšetkým poukazuje na situáciu v Spojených štátoch, ktorých ekonomika je v mnohých ohľadoch v slušnej kondícii. Vznikajú pracovné miesta, nezamestnanosť je pod piatimi percentami, došlo k oživeniu trhu s bývaním a dolár je veľmi silný. Pri hlbšej sonde však odhalíme otrasy, varuje analytik. Konštatuje, že americkí spotrebitelia toľko nemíňajú, zrejme majú strach z rastu úrokových sadzieb, ku ktorému by mohlo dôjsť na budúci rok, či ešte tento rok.

Hamish McRae
Cena amerických akcií je tiež v porovnaní s ich výnosmi relatívne vysoká, predovšetkým kvôli záplave peňazí, ktoré do systému počas oživovania napumpoval Federálny rezervný systém, a veľmi nízkym výnosom z dlhopisov. "Bolo by dobré, ak by výnosy rástli, ale v pomere k HDP sú historicky najvyššie, a tak je prirodzene, že akékoľvek spomalenie ich zasiahne ako prvé," vysvetľuje expert.

Len málo odborníkov predpovedá Spojeným štátom recesiu, ale spomalenie rastu je podľa McRaa nepochybne reálne a v skutočnosti aj pravdepodobné. Dôvod vidí v málo pružnom trhu práce, pričom očakáva, že problém sa nepochybne preleje aj na starý kontinent, keďže stále platí, že ak Amerika kýchne, Európa prechladne. Európa je navyše v zlej kondícii, aby si dokázala poradiť s akýmkoľvek hospodárskym spomalením, varuje analytik. Pripomína, že nezamestnanosť v eurozóne stále dosahuje dvojciferné čísla a hoci existujú signály úspechu, predovšetkým v Nemecku,  väčšina kontinentu stále vykazuje len veľmi pomalý rast. "Toto nie je miesto pre lamentovanie nad slabým výkonom väčšiny južnej Európy či dokonca Francúzska, keďže ide o dlhodobý, nie cyklický problém," podotýka odborník.

Ak sa pozrieme vôkol, Európa nemôže cyklický prepad ekonomiky vykompenzovať, myslí si McRae. Situáciu považuje za zahanbujúcu, napriek problémom ide stále o región s veľkým obchodným potenciálom, hoci nemá zmysel predstierať, že kontinentálna Európa bude naďalej ekonomickým centrom a skôr existuje nebezpečenstvo, že bude nasledovať Japonsko, ktoré k rastu svetovej ekonomiky neprispieva vôbec, alebo len veľmi málo .

Brexit za danej konštelácie ničomu nepomohol, domnieva sa analytik. Dodáva, že hrozivé katastrofálne predpovede pre Veľkú Britániu sú teraz narýchlo prepisované a existuje len málo náznakov, že by nadchádzajúce mesiace mali byť krušné. "Budúci rok ale vyzerá zradne a pokiaľ bude zradný pre nás, nebude dobrý ani pre Európu," usudzuje McRae. Pripomína, že v debate pred hlasovaním o Brexite okrem iného nezaznelo, že ak sa spoja viditeľný aj neviditeľný obchod s príjmami z investícií, najväčším obchodným partnerom Nemecka nie je Francúzsko, ale práve Veľká Británia. Niektoré časti Európy tak príliš nezasiahne, ak od nich nebude Spojené kráľovstvo toľko nakupovať, ale to rozhodne neplatí o jadre Európy, deklaruje odborník.

Rozvojový svet bude podľa McRae naďalej rásť, bez ohľadu na strach zo situácie v Číne, v dôsledku čoho porastie aj globálna ekonomika. Indický subkontinent a Afrika momentálne zažívajú pozoruhodný rekordný rast, čo rozvinutý svet dostatočne nedoceňuje, uvádza analytik s tým, že práve rozvinuté krajiny teraz musia čeliť protivetru. "Bolo by hlúpe a chybné biť kvôli tomu všetkému na poplach," upokojuje odborník. Domnieva sa, že počas nadchádzajúcich rokov jednoducho nastane isté všeobecné cyklické spomalenie, nič ako posledná veľká kríza.

Podľa McRaa však treba byť realistický a prijať, že ak k spomaleniu skutočne dôjde, svetové vlády ani centrálne banky s tým nič neurobia. Tlačenie ďalších peňazí by veci nezlepšilo, ale len zhoršilo, varuje analytik s tým, že ekonomika má našťastie schopnosť samoliečby a pokiaľ bude ponechaná svojmu osudu, nakoniec sa dá do poriadku. "Napriek tomu možno bude potrebné nejaké opravy budúci rok urobiť," uzatvára McRae.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy