Čoho sa tak boja? Takto vyzerá strach investorov zhrnutý do jediného grafu

, bloomberg;CNN;BBC Foto: thinkstock

Čína, geopolitické riziká a špekulatívne bubliny na trhoch sú pre investorov oslovených Bank of America Merrill Lynch najväčšie aktuálne riziká.

Pre amerických hráčov sú stále väčším strašiakom prezidentské voľby v USA, konkrétne stále veľmi otvorený súboj oboch hlavných kandidátov. Z ďalších zaujme výrazný nárast obáv zo zvyšovania sadzieb.

 

Na rast rizika bankovej krízy v Číne upozorňuje aj medzinárodný dohľad. Úverové zaťaženie je viac ako trikrát väčšia, než je nebezpečná hranica. Uviedol to server CNN s odkazom na štvrťročnú správu Banky pre medzinárodné zúčtovanie (Bank for International Settlements – BIS). Táto inštitúcia má na starosť bankový dohľad. Kľúčový ukazovateľ napätia v bankovom sektore, ktorý hodnotí pomer dlhu k HDP, dosiahol v prvom štvrťroku 30,1 bodu. Pritom za signál potenciálneho nebezpečenstva označuje BIS ukazovateľ 10.

Ukazovateľ Číny je vysoko nad druhou najvyššou úrovňou, ktorú má medzi krajinami posudzovanými BIS Kanada s 12,1 bodu. Pred rokom dosiahla Čína úroveň 25,4 bodu.

Financovanie na dlh hralo dôležitú úlohu v podpore ekonomického rastu Číny po globálnej finančnej kríze rokov 2007 – 2008. Vlani nesplatený dlh v krajine dosiahol 255 percent HDP. Veľkou časťou k tomu prispel prudký rast firemných úverov, ktoré boli o 220 percent vyššie ako o dva roky skôr.

Popredné čínske banky požičiavajú developerom a kupcom bytov najviac od globálnej finančnej krízy. Už nejaký čas sa pritom špekuluje o hrozbe prasknutie hypotekárnej bubliny, ako sa svojho času stalo napríklad v Španielsku. Medzinárodný menový fond odhaduje, že úverom v hodnote 1,3 bilióna dolárov hrozí riziko nesplácania.

Vzhľadom na to, že čínsky bankový systém z väčšej časti vlastní alebo ovláda vláda, podľa analytikov by v prípade krízy banky zachraňoval štát, píše BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy