Slovinsko má zlepšený výhľad ratingov od Moody’s

Dôvodom na zmenu výhľadu ratingov na pozitívny je podľa agentúry zlepšenie deficitu verejných financií a reformy, ktoré krajina nedávno začala.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s zlepšila Slovinsku výhľad dlhodobého emisného ratingu a ratingu nadriadených nezabezpečených záväzkov na pozitívny zo stabilného a zároveň ich potvrdila na úrovni Baa3. Agentúra uviedla, že dôvodom na zmenu výhľadu ratingov je zlepšenie deficitu verejných financií, ktoré, ak bude udržateľné, zvýši fiškálnu silu krajiny. Okrem toho Slovinsko v poslednom období začalo reformy, ktoré majú potenciál riešiť niektoré dlhodobé ekonomické a inštitucionálne problémy krajiny.

Potvrdenie ratingov Slovinska na stupni Baa3 podporuje úverová sila krajiny vyplývajúca z relatívne vysokého bohatstva a silnej exportnej základne, uviedla agentúra. Potvrdenie ratingov zohľadňuje aj významné zlepšenie v bankovom sektore, ktoré Moody’s pozoruje od bankovej krízy krajiny z roku 2013.

Známka úverovej spoľahlivosti na stupni Baa3 však zároveň odzrkadľuje aj fiškálne problémy krajiny vrátane vysokého dlhového bremena, ktoré sa podľa agentúry do konca tohto desaťročia výrazne nezmenší.

Súvisiace články

Aktuálne správy