Poslanci neposunuli laznícky zákon do 2. čítania

Návrh predložil poslanec OĽaNO Martin Fecko. Podľa Ondreja Dostála (SaS) bol návrh zákona nesystémový.

Parlament na svojom stredajšom rokovaní neschválil návrh poslanca Martina Fecka (OĽaNO) na vydanie tzv. lazníckeho zákona. Zákon o podpore zachovania územia s rozptýleným osídlením a jeho obyvateľov definoval základné pojmy, ako sú rozptýlené osídlenie, laznícka obec, či obyvateľ lazov. „Skupina občanov, ktorí bývajú na území s rozptýleným osídlením, o tých akoby spoločnosť záujem nemala. Zákon hovorí o starousadlíkoch, pôvodných obyvateľoch, ktorým by sme mali dať šancu, aby tam mohli žiť aj ďalšie generácie. Je to zároveň jeden zo segmentov, ako zvýrazniť cestovný ruch,“ povedal Fecko.

Nová právna úprava mala zároveň upravovať podmienky na poskytovanie finančnej pomoci vo forme dotácie pre obyvateľov lazov a laznícke obce. Dotáciu na podporu mali podľa návrhu dostať obyvatelia napríklad na rekonštrukciu obydlí, hospodárenie, alebo aj na pravidelnú dopravu vo forme školských autobusov. O pridelení jednotlivých dotácií pritom mali rozhodovať Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Podľa poslanca Ondreja Dostála (SaS), ktorý v rozprave vystúpil, bol predložený zákon nesystémový a selektívne podporoval vybrané obce. Problém podľa neho treba riešiť koncepčne, alternatívu voči lazníckemu zákonu vidí v štíhlejšej a silnejšej samospráve. „Štíhlejšia samospráva znamená municipalizáciu, čiže spájanie obcí do väčších samosprávnych celkov. Nižší počet samospráv neznamená zánik obcí, neznamená to ani, že by obce mali stratiť svoju súčasnú identitu. Ide o to, akým spôsobom bude na území uplatňovaná správa veci verejných. Pri nižšom počte samosprávnych jednotiek sa správa bude môcť vykonávať efektívnejšie,“ povedal Dostál.

Silnejšia samospráva podľa Dostála znamená, že verejné financie treba rozdeliť inak. „Zobrať centrálnej vláde a pridať samosprávam,“ uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy