Čo sa to vlastne deje na trhu s ropou: Nie je tu jeden OPEC, ale dva!

, businessinsider Foto: SITA/AP

Štrnásťčlenný ropný kartel sa v auguste dohodol na zmrazení produkcie, zníženie predstavuje zhruba 23 000 barelov denne, na 33,2 miliónov. Zaujímavejšie ale je, ako ukázali dáta, že v prípade Saudskej Arábie a Iránu by šlo o nárast produkcie, zatiaľ čo Nigéria, Líbya, Venezuela a Irak obmedzili svoje výrobné kapacity.

Tento rozdielny prístup vytvára dva tábory v rámci OPECu. Jeden, ktorému sa podarilo ustáť nižšie  ceny ropy, aj keď klesli skutočne hlboko, a druhý, ktorý to nezvládol.

Komoditný tím analytikov v RBC Capital Markets do skupiny, ktorá dopadla lepšie, radí
Saudskú Arábiu,
Katar,
Kuvajt,
Spojené arabské emiráty
a Irán.

Druhá skupina zahŕňa krajiny náchylné na krízu. Do vysoko rizikovej "krehkej päťky“ patria
Líbya,
Irak,
Nigéria,
Alžírsko
a Venezuela.
Tieto krajiny sa tento rok prepadli do hlbokého ekonomického a politického chaosu.

 

Koniec koncov, už aj Saudská Arábia a Irán a ďalšie krajiny, nie sú príliš ďaleko od chaosu, akému čelí krehká päťka. Bohatstvo aj týchto krajín sa v priebehu posledných dvoch rokov pekne scvrklo. Devízové rezervy Saudskej Arábie už prišli o takmer 190 miliárd dolárov, výhradne kvôli poklesu cien ropy. Bloomberg uvádza, že krajina sa snaží zrušiť projektu za viac než 20 miliárd dolárov a škrtnúť rozpočty ministerstva o štvrtinu. Niektoré ekonomické kroky narazili na odpor verejnosti, úsporné opatrenia, ako napríklad prudký nárast nákladov na elektrinu, sa nestretol s pochopením u obyvateľstva.

Čo sa týka Iránu, krajina je "nastavená na ukončenie vyplácania sociálnej podpory pre milióny Iráncov v snahe získať späť 16 miliárd dolárov z programu, dotácie boli už osekané v roku 2010," píše tím RBC Capital Markets vo svojej nedávnej poznámke, v ktorej cituje anketu Teheránskej univerzity. V nej sa až 74 % respondentov vyjadrilo, že nemajú pocit, že by sa ich životná úroveň zlepšila od čias uavretia jadrovej dohody. "To všetko podčiarkuje skutočnosť, že žiadny suverénny výrobca nemôže súdiť víťaza v prostredí tejto cenovej vojny. Skôr to je len otázka, ktorá krajina príde o najviac hotovosti a vyhlásia ju za najväčšieho porazeného."

Saudská Arábia a Rusko sa dohodli na spolupráci minulý týždeň na summite G-20 v Číne. Vytvorili "pracovnú skupinu" na stabilizovanie trhu s ropou. Na druhý deň, Irán opatrne ponúkol istú formu podpory pre zmrazenie produkcie, aj keď nesúhlasila so samotným znížením. Navyše, podľa agentúry Bloomberg, Noureddine Bouterfa, alžírsky minister energetiky pred novinármi v Moskve povedal, že sa chce stretnúť s generálnym sekretárom OPECu Mohammedom Barkindom a jeho saudským  náprotivkom, Khalidom Al-Falihom. Tento vývoj, tesne pred plánovanými neformálnymi rozhovormi v Alžíri, Alžírsku v dňoch 26. a 27. septembra, podnecuje špekulácie, či sa výrobcovia môžu na niečom dohodnúť. "Sme presvedčení, že suverénni výrobcovia by mohli v Alžíri prísť k záveru, že nemajú veľmi čo stratiť, ak produkciu obmedzenia, ak sa cena dostane do blízkosti maxím," argumentoval Croft. "Kým saudsko-iránske regionálne súperenie by mohol ešte zvrhnúť rozhovory, máme pocit, že tieto krajiny sú schopné prijať pragmatické rozhodnutie, aby bola zaistená určitá finančná úľava."

Napriek tomu sa v stredu riaditeľ pre medzinárodné záležitosti v štátom vlastnenej National Iranian Oil Co., Mohsen Ghamsari, vyjadril, že Irán je pripravený rozhodnúť sa pre obmedzenie výroby až keď produkcia dosiahne úroveň pred zavedením sankcií, čo by znamenalo len o niečo viac ako 4 milióny barelov denne, píše agentúra Bloomberg. V súčasnosti Irán produkuje približne 3,8 milióna barelov denne.

Minulý pondelok, Al-Falih odmietol potrebu zmrazenia produkcie, čo doviedlo analytikov k otázke, či vôbec saudsko-ruská dohoda k niečomu viedla. Ale mnohí ropní pozorovatelia argumentovali, že nedávne diskusie nemusia nutne znamenať, že to, čo sa hovorí, sa aj reálne premietne do konkrétnych krokov. "Zatiaľ čo nedávna rétorika navrhovala zmrazenie, dohoda má šancu. Vo svetle zhoršujúceho sa geopolitického napätia sa v rámci OPEC príliš veľa členov stavia za zachovanie súčasnej kapacity. Boja sa, že dopyt klesne, ak cena porastie príliš rýchlo a príliš vysoko," píše tím analytikov Macquarie Research. "Aj v prípade, že" zmrazenie "skutočne nastane, bude to mať len slabý zásadný vplyv. Z dlhodobejšieho hľadiska, jadro OPECu a producenti mimo združenia, majú pohľad upretý na ceny vyššie než 50 dolárov za barel, čo by im už umožňovalo zabezpečiť budúci rast," dodali.

Takže namiesto zmysluplného zblíženia medzi kľúčovými producentmi, môže "zmrazenie" predstavovať šancu na porazenie konkurencie a obnovenie nepriateľstva na trhu s ropou, myslia si analytici. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy