Rusko vyčerpá svoje zásoby núdzovej hotovosti do roku 2018

, businessinsider Foto: SITA/AP

Ak sa ceny ropy nezvýšia, Rusko vyčerpá svoj fond núdzovej hotovosti na štátny rozpočet do roku 2018. S tvrdením prišla Vysoká škola ekonomická v Moskve.

Podľa analytikov citovaných The Times, Rusko prichádza o svoje devízové rezervy alarmujúcim tempom. Môže za to hlavný ťahúň tamojšej ekonomiky – ropa a jej prepad ceny.

Tento týždeň ruské ministerstvo financií uviedlo, že fond, ktorý je určený na pokrytie výpadkov tátneho rozpočtu krajiny sa scvrkol na 27,4 miliárd eur z 79,8 miliárd v roku 2014.

Podľa správy publikovanej Wall Street Journal, Rusko potrebuje cenu ropy vyššiu než 20 dolárov za barel. Aj keď ekonómovia z akademickej pôdy vo svojej správe neuvidli, akú cenovky by na rope Moskva najradšej videla, pohyb cien ropy v posledných dvoch rokoch ukazuje, že aj pri 50 dolároch za barel, Rusko stále trpí.

Ceny ropy klesli z maxima viac ako 100 dolárov za barel v júni 2014 na približne 46 dolárov za barel. Tento rok sa jej cena dostala až na 20 dolárov za barel. Aj keď to vyzerá, že čierne zlato opäť posilňuje, nie je to celkom tak.

Ceny ropy klesli dramaticky v dôsledku nadmernej ponuky na trhu. Rusko a Saudská Arábia, ktorá je de facto vodca kartelu OPEC, sú dvaja z najvýznamnejších producentov ropy na svete. Rusko, podobne ako USA, je jedným z dvoch najväčších výrobcov mimo OPEC. Ropná politika oboch národov má značný vplyv na trhy. Na aprílovom zasadnutí OPEC o zmrazení produkcie, Saudská Arábia odmietla spoluprácu, ak Irán nepristúpi na zmrazenie svojej produkcie. Výsledok zasadnutia bol rozpačitý. Avšak, ak by sa tieto dva národy dohodli na spoločných krokoch, nádej na riešenie masívne nadbytku v ropnom priemysle by adekvátne rástla. 

Súvisiace články

Aktuálne správy