Ceny ropy mierne vzrástli, cena WTI sa posunula nad 45 USD/barel

Ceny ropy dnes vzrástli, keď ich čiastočne podporilo oslabenie kurzu dolára, tempo rastu však bolo slabé, keďže šance, že najväčší producenti ropy dospejú v dohľadnom čase k dohode o stabilizácii trhu, nie sú príliš veľké. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ceny ropy zaznamenali výrazný rast v pondelok (5.9.), keď sa Rusko a Saudská Arábia dohodli na spolupráci v otázke stabilizácie ropných trhov. To viedlo najmä k prudkému rastu ceny ropy Brent, ktorá v priebehu pondelka vyskočila približne o 5 %. Neskôr však redukovala svoje zisky, keď minister ropného priemyslu Saudskej Arábie Chálid al-Fálih oznámil, že zatiaľ nie je dôvod na zmrazenie produkcie.
Dnes zhruba do 16.00 h SELČ sa cena ropy Brent s novembrovým kontraktom zvýšila oproti utorkovej (6.9.) uzávierke o 25 centov na 47,51 USD (42,28 eura) za barel (159 litrov). V podobnom rozsahu zaznamenala rast aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v októbri. Tá vzrástla o 29 centov na 45,12 USD/barel.
Trhy teraz vyčkávajú na najnovšie údaje o vývoji zásob ropy v USA za minulý týždeň. Analytici očakávajú, že po dvoch týždňoch rastu ropné zásoby klesli o 100.000 barelov. Americký ropný inštitút (API) by mal svoje údaje zverejniť dnes vo večerných hodinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy