Trh v USA stúpol, vývoj v Európe bol zmiešaný, Japonsko kleslo

Americký Dow Jones posilnil o 0,2 %, nemecký DAX stúpol o 0,1 %, ale francúzsky CAC 40 klesol o 0,2 %, britský FTSE 100 oslabil o 1 % a japonský Nikkei o 0,4 %.

Americký akciový trh v utorok smerom nahor potiahli energetické firmy, keďže medzi investormi zavládla nádej, že sa zvýšia ceny ropy a zisky. Iránsky minister ropného priemyslu totiž uviedol, že jeho krajina podporí snahu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o stabilizáciu trhu s ropou. Irán však zvyšuje svoju ťažbu po rokoch sankcií a nesúhlasí s obmedzením produkcie. Ceny ropy sa v utorok veľmi nezmenili. Cenu akcií podporili aj správy o akvizíciách v energetickom sektore, keďže obchodníci predpokladajú, že nasledovať by mohla nasledovať ďalšia konsolidácia. Napríklad kanadská spoločnosť Enbridge, ktorá prevádzkuje ropovody, kupuje houstonskú firmu Spectra Energy za približne 28 mld. USD, čím vznikne najväčšia severoamerická firma podnikajúca v oblasti energetickej infraštruktúry.

Darilo sa aj akciám firmy Navistar vyrábajúcej autobusy, nákladné vozidlá a motory po oznámení, že minoritný podiel v nej kupuje spoločnosť Volkswagen Truck & Bus, ktorá je dcérskou firmou Volkswagenu. Akcie firmy Navistar stúpli o 5,72 USD čiže o 40,7 percenta na 19,79 USD za kus, čiže sa dostali vyššie v porovnaní s cenou 15,76 USD za kus, ktorú zaplatí Volkswagen Truck & Bus. Priemyselný index Dow Jones v utorok posilnil o 0,2 percenta na 18 538,12 bodu, index Standard & Poor’s 500 si prilepšil o 0,3 percenta na 2 186,48 bodu a technologický Nasdaq si pripísal 0,5 percenta a uzavrel na úrovni 5 275,91 bodu.

Obchodovanie na európskom akciovom trhu bolo zmiešané. Index nemeckej burzy DAX posilnil o 0,1 percenta, ale francúzsky akciový index CAC 40 si pohoršil o 0,2 percenta a britský index FTSE 100 oslabil o 1 percento.

Japonský akciový trh tiež oslabil. Hlavný tokijský index Nikkei si v stredu odpísal 0,4 percenta a klesol na 17 012,44 bodu. Negatívne na japonský trh pôsobilo posilnenie jenu, ktoré poškodilo akcie japonských exportérov.

(1 EUR = 1,1159 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy