Saudi nebudú zvyšovať produkciu ropy

Saudská Arábia, najväčší exportér ropy na svete, podľa energetického ministra Khalida Al-Faliha nebude zvyšovať produkciu a nebude sa ani snažiť preplniť trh čiernym zlatom pred stretnutím členov OPEC-u. OPEC má naplánované stretnutie  budúci mesiac, na ktorom sa má prediskutovať možné stabilizovanie cien ropy a zmrazenie jej produkcie. Rozhodnutie OPEC-u nerokovať počas priemyselnej konferencie v Algiers vynára špekulácie, že organizácia je ochotná o zmrazení produkcie rokovať aj s krajinami mimo OPEC, ako je napríklad Rusko. Venezuela, ktorá bola nízkymi cenami ropy zasiahnutá najviac volá po spoločnom postupe, ktorý by pomohol ceny ropy zvýšiť.

Al-Falih sa vyjadril, že Saudská Arábia nemá strach z globálneho dopytu po rope aj napriek poklesu jej ceny a pomalšiemu rastu  globálnej ekonomiky. Krajina má potenciál napumpovať 12.5 milióna barelov denne.

Trh je v súčasnosti preplnený a zásoby ropy sú nad obvyklou úrovňou. Saudi preto v budúcnosti neočakávajú, že budú musieť svoju produkciu zvýšiť na maximum. Správy z trhu naznačujú, že čínsky dopyt je „veľmi zdravý“ a tak isto spotreba čierneho zlata v Indii je „veľmi dobrá“.

Ropa sa v priebehu dňa obchoduje v strate: WTI – 0.97% a Brent -1.16%. Ropa WTI si počas augusta prilepšuje o 10.9% a ropa Brent o 10.5%. Cenu ropy v priebehu stredy by malo ešte ovplyvniť vyhlásenie o zmenách zásob ropy v USA. Zásoby sa zvýšili o 2.276 milióna barelov. Po zverejnení dát je ropa WTI -1.75% a Brent -1.90%.

Mesačný graf: ropa Brent

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy