Počet nových nezamestnaných v USA sa znížil

Počet nových nezamestnaných Američanov minulý týždeň klesol o tisíc na sezónne upravených 261 tisíc.

Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň mierne klesol. Ministerstvo práce USA vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných klesol o tisíc na sezónne upravených 261 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa znížil o 1 250 na 264 tisíc. Celkový počet Američanov poberajúcich dávky v nezamestnanosti klesol o 30 tisíc. na 2,15 mil., čo je oproti rovnakému obdobiu minulého roka menej o 5 percent.

Počet nových žiadostí o štátnu podporu v nezamestnanosti zostáva pod hranicou 300 tisíc už 77 týždňov, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970. Ian Shepherdson, hlavný ekonóm poradenskej spoločnosti Pantheon Macroeconomics, sa však domnieva, že povodne v štáte Louisiana spôsobia, že na budúci týždeň sa počet žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti zvýši. Celkovo sú však zamestnávatelia podľa jeho slov v podstate optimistickí, pokiaľ ide o výhľad ekonomiky.

Miera nezamestnanosti v USA je na úrovni 4,9 percenta a zamestnávatelia v júli vytvorili 255 tis. nových pracovných miest po tom, ako v júni prijali 292 tis. nových pracovníkov. Prijímanie nových zamestnancov v USA je na vysokej úrovni, hoci ekonomika od záveru roka 2015 rastie slabo. V druhom štvrťroku tohto roka americké hospodárstvo medziročne posilnilo o 1,2 percenta po raste o 0,8 percenta v prvom kvartáli.

Súvisiace články

Aktuálne správy