Pre hospodárstvo USA je podľa ekonómov najlepšou voľbou Clintonová

, FT;ČTK Foto: SITA/AP

Najlepšou voľbou z kandidátov na prezidentský post v Spojených štátoch je podľa ekonómov z hospodárskeho hľadiska Hillary Clintonová. Vyplýva to podľa denníka The Wall Street Journal z výsledkov prieskumu americkej Národnej asociácie podnikových ekonómov (NABE) medzi jej členmi.

Zhruba 55 percent opýtaných ekonómov uviedlo, že demokratická kandidátka by bola pre riadenie amerického hospodárstva najvhodnejšia. Druhé miesto obsadil s 15 percentami kandidát libertariánov Gary Johnson. Až na tretej priečke skončil republikánsky kandidát Donald Trump, za ktorého sa vyslovilo 14 percent opýtaných. Zostávajúci respondenti sa nepriklonili na ničiu stranu.

Podľa denníka The Wall Street Journal by ekonómovia mohli byť k Trumpovi kritickí kvôli jeho nepriateľskému postoju k obchodným dohodám, napríklad k Severoamerickej zóne voľného obchodu (NAFTA), alebo kvôli jeho výzvam na deportáciu nelegálnych imigrantov.

Zhruba 65 percent ekonómov podľa prieskumu uviedlo, že ekonomika USA by mala byť otvorenejšia, zatiaľ čo iba deväť percent sa vyslovilo pre posilnenie protekcionizmu. Zhruba 64 percent ekonómov podporilo program legalizácie imigrantov, ktorí už žijú bez dokumentov v USA. Len osem percent je naopak pre deportáciu všetkých nelegálnych imigrantov, píše The Wall Street Journal.

Súvisiace články

Aktuálne správy