Čo sa udialo? Soros opúšťa zlato, v druhom štvrťroku vážnejšie znižuje svoj podiel

, CNBC;J&T Banka Foto: SITA/AP

Soros Fund Management výrazne znížil svoje podiely v zlate v druhom štvrťroku, keď ceny drahých kovov vzrástli na dvojročné maximá. Vyplýva to zo zverejnených dokumentov regulačných úradov.

Fond, ktorý sa vrátil po troch rokoch do SPDR Gold Trust v prvom štvrťroku 2016, ostro škrtol svoje podiely v druhom štvrťroku. Fond miliardára a finančníka Georgea Sorosa znížil svoje podiely v SPDR Gold Trust o 240 000 akcií v hodnote 30,4 milióna dolárov z pôvodných 1,05 milióna akcií v hodnote 123,5 miliónov dolárov v prvom štvrťroku.

Soros tiež výrazne znížiť svoj podiel v spoločnosti Barrick Gold na 1,07 milióna akcií v hodnote 22,9 milióna dolárov z 19,4 milióna akcií, ktoré vlastnil v prvých troch mesiacoch roka 2016.

"Investori aktívnejšie opúštali svoje pozície v ťažobných spoločnostiach, z ktorých niektoré drasticky prekonali podkladové aktíva v prvej polovici roka," povedal Wong Tai, riaditeľ pre v obchodovanie drahých kovov v  BMO Capital Markets v New Yorku. "Nemusí to nasvedčovať tomu, že zaujali medvediu pozíciu voči zlatu, skôr si chcú pripísať zisk."

K takémuto kroku sa investori odhodlali, keď spotová cena zlata vzrástla o 7 percent v druhom štvrťroku, po 16 percentnom náraste v prvom štvrťroku, čo bol najsilnejší rast za takmer tri desaťročia. Prispeli k tomu aj sklamania z očakávania rastu americkým úrokových sadzieb. Cenu posilnilo aj referendum o Brexite v júni.

Zlato mierne získavalo na sile, keď trh očakáva, že zverejnená zápisnica z ostatného zasadnutia Výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) Fedu sa bude niest v holubičom duchu. Navyše ostatné zverejnené dáta z USA, najmä maloobchodné tržby naznačujú, že rast americkej ekonomiky výrazne v druhom polroku neakceleruje, čo by mohlo byť pre Fed neprekonateľnou prekážkou ohľadne zvyšovania sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy